Norveç'ten misilleme uyarısı: "Rusya'yla çatışmaya hazır olmalıyız"

Finlandiya geçen yıl nisanda NATO'ya katılan 31. üye olmuştu

(Reuters)

Norveç Savunma Bakanı, Moskova'nın Ukrayna'yı istilasının sona ermesinden sonra bile ülkesini Rusya'yla olası bir çatışmaya hazır olmaya çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma Bakanı, Finlandiya ve İsveç'in yeni NATO üyeliğine karşılık olarak Rusya'nın misilleme yapabileceğini söyledi. Diğer NATO ülkeleri de geçen aylarda Rusya'nın saldırganlığı ve bölgede barışı bozmaya yönelik planlarıyla ilgili açıkça uyarıda bulunmuştu.

Bjørn Arild Gram pazartesi günü Oslo Askeri Topluluğu Meclisi'nde verdiği konferansta, " Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşılık olarak Rusya'nın planlarını ve kuvvetlerini konuşlandırdığı yerleri gözden geçirmesine hazır olmalıyız" dedi.

Üst düzey yetkili, başvurusu Türkiye ve Macaristan tarafından engellenen İsveç'in NATO'ya katılması için devam eden müzakerelere atıfta bulundu. Finlandiya geçen yıl nisanda NATO'ya katılan 31. üye olmasıyla ittifakın birleşik askeri gücünü bir tehdit olarak gören Rusya tetiklenmişti.

Gram, Norveç Silahlı Kuvvetleri'nin çatışmanın patlak vermesine hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Bakan, "Zamanında ve müttefiklerimizle birlikte karşılık verebilmeliyiz" dedi.

Gram, Norveç'in ulusal savunmasına yaptığı yatırımı arttırması gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı, Rusya'da ortaya çıkan her türlü demokrasi belirtisinin bastırıldığını söyledi ve "Rusya'nın bizim gibi olacağına dair hiçbir belirti yok" diye ekledi.

Gram, "Protesto etmeye çalışan az sayıdaki Ruslar ya parmaklıklar ardına atılıyor ya da savaşa gönderiliyor. Orada yem olarak kullanılıyorlar" dedi. Sözlerine, "Rusya'da muhalefet yok, medya özgürlüğü ya da 'giderek otoriterleşen rejime bir şekilde karşı koyabilecek' sivil toplum varlığı da yok" diye devam etti.

Gram verdiği konferansta, bu yeni Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sona erdikten sonra bile "uzun süre bizimle kalacağını" söyledi.

Geçen ay Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious, Rusya'nın 5 ila 8 yıl içinde bir NATO ülkesine saldırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Alman medya kuruluşu Der Tagesspiegel'e konuşan Pistorious, "Kremlin'den neredeyse her gün tehditler duyuyoruz... Bu nedenle Vladimir Putin'in bir gün bir NATO ülkesine saldırabileceğini hesaba katmalıyız" demişti.

Alman Bakan, "Uzmanlarımız bu saldırının önümüzdeki 5 ila 8 yıl içinde gerçekleşme ihtimalini öngörüyor" demişti.

Aralıkta Polonya Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Jacek Siewiera, Nasz Dziennik'e verdiği bir röportajda Rusya'nın üç yıl içinde NATO ülkelerine saldırabileceği tahmininde bulunmuştu.

NATO'nun Polonya, Estonya, Romanya ve Litvanya gibi ülkeleri içeren doğu kanadına bir saldırının gelebileceğini söyleyen Siewiera, çatışmaya hazırlanmak için üç yılları olduğunu tahmin öngörmüştü.

İsveç Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Micael Bydén ve İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl Oskar Bohlin, tüm İsveç yurttaşlarının savaşa hazır olması gerektiği uyarısında bulunmuştu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU