Apple'ın tanıttığı iPhone 11 Türkiye'de 10 bin lirayı görür mü?

Dünyanın en büyük akıllı cihaz üreticisi Apple, iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ürünlerini tanıttı. Apple'ın son gözdelerinin ABD fiyatı 699 dolardan başlıyor

Teknoloji devi Apple, uzun süredir merak edilen yeni iPhone ve akıllı saat modellerini tanıttı. 

ABD’nn Kaliforniya eyaletindeki Cupertino'da yer alan Apple Park'ta gerçekleşen etkinliğin "başrolleri" iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max oldu. 

Suya ve toza dayanıklı olarak üretilen modellerden ilki iPhone 11, serinin en küçük modeli. 

6.1 inç büyüklüğünde ekrana sahip iPhone 11'in LCD ekranının çözünürlüğü 1792 x 828 piksel. Geliştirilen ön kamera ise 12 megapiksel çözünürlüğe sahip. 

iOS 13 ile piyasaya sürülecek olan cep telefonu, 4 GB RAM'in yanı sıra 64, 256 ve 512 gigabayt depolama seçeneklerine sahip olacak.

Altı farklı renk seçeneğine sahip bu modelin başlangıç fiyatı ise ABD'de 699 dolar. Hafıza depolama boyutuna göre fiyatı da değişiyor. 

iPhone 11 Pro

Tasarımsal olarak iPhone 11'den çok farklı olmayan iPhone 11 Pro'nun getirdiği en büyük yenilik ise  Apple’ın ilk defa kullandığı üç arka kamera. Ayrıca iPhone 11 Pro gelişmiş bir gece moduna da sahip.

iPhone 11 Pro
Apple CEO'su Tim Cook, üç kamera teknolojisi getiren iPhone 11 Pro'yu tanıttı/ Fotoğraf: Reuters


Apple’ın yeni geliştirdiği A13 işlemcisine sahip telefon, gece yeşili, uzay grisi, gümüş ve yeni altın rengi olmak üzere dört farklı renkla raflarda yer alacak.

iPhone 11 Pro'nun başlangıç fiyatı ise 999 dolar. 

iPhone 11 Pro Max

Apple’ın en üst iPhone modeli iPhone 11 Pro Max ise ekran boyutu 6,5 inç. Diğer modellerde bu boyut sırasıyla, 6,1 ve 5,8 inç. 

Serinin en güçlü modeli iPhone 11 Pro Max'in OLED bir ekranının çözünürlüğü ise 2688 x 1242 piksel. 

Apple
Yeni iPhone modellerinin "telefonu baktığınızda açan", "yüz tanıma" özelliği de var/ Fotoğraf: Reuters


Telefonun ön ve arka kameralaraı 12 megapiksel. Arkadaki üç kameradan ilki ana kamera. İkinci kamera, ultra geniş açı için kullanılırken üçüncü kamera ise "tele objektif" görevi görüyor.

6 gigabayt RAM'e sahip iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinin depolama seçenekleri 128, 256 ve 512 gigabayt şeklinde.

iPhone 11 Pro Max'te başlangıç fiyatı 1099 dolar olarak belirlendi.

Apple Watch Series 5

Apple Watch Series 4’te bir önceki akıllı saatlere kıyasla ekran genişliğini artıran Apple, Apple Watch Series 5’te tasarımsal bir değişikliğe gitmedi.

Cihazla ilgili en önemli değişiklik ise ekranı hiçbir zaman kapatmayan “Always-On” özelliği. 

Apple Watch
Apple'ın pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Stan Ng, Apple Watch Series 5'i tanıttı/ Fotoğraf: Reuters


Ekran parlaklığı, saat sahibi baktığı zaman artacak, bakmadığında otomatik olarak azalacak. 

Yeni akıllı saatle birlikte enlem, boylam, yükseklik ve eğim gösteren dahili bir pusulaya da sahip olunacak. 

iPhone 11’ler gibi 20 Eylül’de satışa sunulacak Apple Watch Series 5’in ABD fiyatı 399 dolardan başlayacak.

iPhone 11'in Türkiye'deki fiyatı ne olur?

Apple'ın her yıl eylül ayında yeni bir modelini tanıtmasından sonra Türkiye'deki kullanıcıların aklına ilk gelen soru "Buradaki fiyatı ne olacak?" oluyor. 

Yurtdışından getirtilen cep telefonlarından alınan harç bedelinin temmuz ayında 618 liradan 1500 liraya çıkartıldığı, cep telefonlarına uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV) yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükseltiği göz önünde bulundurulursa yeni iPhone'un fiyatı, daha önce tanıtılanlara kıyasla hiç olmadığı kadar maliyetli olabilir. 

Apple Türkiye, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı ancak 699 dolarla ABD fiyatı en düşük iPhone 11 ele alınırsa; bunun Türk Lirası karşılığı mevcut kurla yaklaşık 4 bin 30 lira. 

Buna yüzde 10 TRT banrolü, yüzde 50 ÖTV ve yüzde 18 katma değer vergisi (KDV) eklendiğinde fiyat, 7 bin 800 lirayı aşıyor. 

Bu rakam, en üst seri iPhone 11 Pro Max'in en ucuz 1099 dolarlık modelinde 12 bin lira üzerine çıkıyor. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU