Yemen: Husi saldırıları giderek şiddetleniyor

Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, ABD-İngiltere saldırılarını ‘başarısız’ olarak nitelendirdi

Danimarka'ya ait bir firkateyn, Kızıldeniz'de gemi trafiğinin güvenliğini sağlama operasyonuna katılmak üzere yola çıktı / Fotoğraf: Reuters

Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemilere silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle saldırılarının şiddeti arttı. İran destekli Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, ABD ve Birleşik Krallık’ın saldırılarını ‘başarısız’ olarak nitelendirdi ve daha fazla saldırı tehdidinde bulundu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün (1 Şubat Yemen yerel saatiyle) saat 01:30 civarında güçlerinin, Husilere ait SİHA’ların bulunduğu yer kontrol istasyonuna ve 10 SİHA’ya saldırı düzenlediğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CENTCOM tarafından daha önce yapılan açıklamada, İran destekli Husi milislerinin çarşamba akşamı (yerel saatle) saat 20:30 sıralarında Yemen'de kontrol ettikleri bölgelerden Aden Körfezi'ne doğru gemi savar balistik füze fırlattığı ve füzenin güdümlü füze destroyeri USS Carney tarafından başarıyla düşürüldüğü belirtildi. Açıklamada ayrıca, çarşamba günü saat 21:10'da USS Carney destroyerinin çevredeki üç İran SİHA'sına ateş açarak düşürdüğü ifade edildi. Herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

Diğer yandan Birleşik Krallık Denizcilik Otoritesi yaptığı açıklamada, Yemen'in Hudeyde kentinin 57 deniz mili batısında bir kazaya ilişkin ihbarın kendisine ulaştığını bildirdi. Söz konusu ihbarda gemi kaptanı, geminin sağ tarafından belli bir mesafede patlama meydana geldiğini, gemi ve mürettebatın güvende olduğunu belirtti.

İran destekli Husilerin lideri yaptığı açıklamada ABD ve İngiliz saldırılarını ‘başarısız’ olarak nitelendirdi. Ayrıca Husi örgütünün Washington tarafından terör örgütleri listesine alınmasını da ‘gülünç’ olarak nitelendirdi. Husilerin mevcut 600 bin militanın yanı sıra 165 bin yeni militanı da bünyesine katacağını ve askeri yetenekleri geliştirmeye devam edeceğini iddia etti.

Bu gelişmeler, Yemen hükümetinin uluslararası topluma, uluslararası deniz trafiğinin korunmasının garantörü olarak devlet kurumlarını revize etme ve Hudeyde ile limanlarını özgürleştirme konusunda kendisini destekleme çağrısını yinelediği bir zamana denk geldi.

Son saldırı, 19 Kasım'dan bu yana gemilere yönelik yaklaşık 37 saldırı gerçekleştiren Husilere karşı yapılan birçok operasyona ek olarak, 12 Ocak'tan bu yana ABD'nin Husilere yönelik 11’inci saldırısı.

2011’de başlayan halk hareketi sonucu devrilen Ali Abdullah Salih ile ittifak yapan İran destekli Husiler 2014’te Yemen’de askeri darbe gerçekleştirmiş, darbe sonrası ülke ikiye bölünerek iç savaşa sürüklenmişti. Suudi Arabistan’ın önderliğindeki Arap Koalisyonu meşru Yemen hükümetini desteklemek için iç savaşa müdahale etmiş Husi güçleri ise 2015-2022 yılları arasında Suudi Arabistan ve BAE’deki bir çok sivil bölgeye yönelik füze saldırıları düzenlemişti. Husiler İsrail’in 7 Ekim sonrası Gazze’ye saldırılarını bahane ederek Kızıldeniz’deki sivil gemilere saldırılar düzenlemeye başladı. ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki uluslararası güçler ticaret yolunun güvenliği için Husilerin askeri hedeflerine hava saldırıları düzenledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU