İçişleri Bakanı Yerlikaya: 6 Şubat depremlerinde 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız yaralandı

“Tek Yürek kampanyasında 28 milyar 949 milyon lira toplandı. Bunun 79 milyar 263 milyon lirası harcandı”

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 41 bin deprem konutunun, 5 bin köy evinin kura çekim ve teslim töreninin ilkinin yarın Hatay'da yapılacağını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) düzenlenen "Kahramanmaraş Merkezli Depremleri Değerlendirme Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hızlı ve etkin şekilde çalışma başlatıldığını anımsatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, felaketlerin yaşandığı her ile koordinasyonu sağlamak üzere, kabinemizin hemen hemen tüm bakanları görevlendirildi" dedi.

Depremlerin 120 bin kilometrekarelik alanda, 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede etkili olduğunu ifade eden Yerlikaya, "Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik, 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı" diye konuştu.

Bu süreçte devlet ve milletin tek yürek olarak hareket ettiğini anlatan Yerlikaya, şöyle devam etti:

Aziz milletimiz, kamu kuruluşlarımız, tüm mahalli idareler, sivil toplum kuruluşları, medyamız, 7'den 70'e herkes el ele veriyor, elden ele su, gıda, ilaç, giyecek, hijyen, yani yaşam için ne gerekiyorsa onları kolilerle tırlara yüklüyordu. Bölgede beslenme hizmeti kapsamında günlük ortalama 4 milyon kişiye yemek hizmeti verildi. 20 milyon gıda kolisi dağıtıldı, yaklaşık 150 bin yardım tırı bölgeye ulaştırıldı ve bunların dağıtımları koordine edildi. Evindeki yorganını gönderen ninelerimiz, düğünü için ayırdığı parasını bağışlayan genç kardeşlerimiz, kumbarasında biriktirdiği harçlığı paylaşan çocuklarımız, millet olmanın ne demek olduğunu bir kez daha gösteriyorlardı.

Deprem konutları

Yeni ihaleleri de yapmaya devam ettiklerini belirten Yerlikaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yarın Hatay'dayız. Dünyada başka bir örneğine rastlanmayacak hızda; 41 bin deprem konutumuzun ve 5 bin köy evimizin kura çekimi ile anahtar teslim törenlerinin ilkine 'Bismillah' diyerek başlıyoruz" ifadelerini kullandı.

4 Şubat'ta Gaziantep, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta ve gelecek günlerde de diğer illerde törenlerin yapılacağı bilgisini paylaşan Yerlikaya, çekilen her kura ve teslim edilen her anahtarın milletin dayanışma ruhunu, birliğini, beraberliğini, kardeşliğini ve devletin gücünü bir kez daha göstereceğini söyledi.

Yerlikaya, depremin ilk anından itibaren asrın dayanışmasına liderlik ederek, milleti için gece gündüz demeden çalışan, desteğini ve yapılan çalışmalarla ilgili takibini sürdüren, kalıcı konutların yapımında güçlü iradesini ortaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şükranlarını ileterek, şunları kaydetti:

6 Şubat depremlerinin ilk anından itibaren 11 ilimizin yardımına koşan dönemin Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, sayın bakanlarımıza, şu an kabinemizde görev yapan kıymetli bakanlarımıza, mülki idare amirlerimize, deprem bölgesinde çalışan AFAD'a, kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki görevlilerimize, kahraman Mehmetçiğimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize ve yardım çağrımıza kulak veren tüm ülkelere teşekkür ediyorum. Halen bölgede çalışmaya devam eden arkadaşlarımıza kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun.

Tek Yürek kampanyası

Toplam 106 milyar 728 milyon lira kaynağın deprem bölgesine aktarıldığını söyleyen Yerlikaya, "Türkiye Tek Yürek" kampanyasına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

128 milyar 949 milyon lira toplandı. Bunun 79 milyar 263 milyon lirası harcandı. Bağış hesaplarımızla ilgili bütün süreçler ve veriler şeffaf bir şekilde 15 günde bir AFAD kurumsal internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor. Nakdi yardımların yanı sıra ayni yardımlarda da asrın dayanışması sergilendi. Kimi yardımseverler konteyner kent kurdu kimi kalıcı konut yapımını üstlendi kimi de tırlar dolusu insani yardım malzemesi gönderdi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU