İsveç'teki İsrail Büyükelçiliği'nde bomba alarmı

"Çok ciddi bir durum"

Yetkililer, olayda herhangi can ya da mal kaybı olmadığını bildirdi (Reuters)

İsveç'teki İsrail Büyükelçiliği'nde bulunan "aktif cihaz" bomba alarmına neden oldu.

Başkent Stockholm'de dün yaşanan olayda polis, elçilikte çalışanlar tarafından yapılan ihbar üzerine binaya bomba imha ekiplerinin gönderildiğini belirtti.

Stockholm polisinden kimliğini paylaşmayan bir yetkili, "Cihazın aktif olduğuna karar verdikten sonra imha ettik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, cihazın ne olduğuna dair bilgi paylaşmazken, ülkenin önde gelen tabloid gazeteleri Expressen ve Aftonbladet, bunun bir el bombası olduğunu yazdı. Haberlerde, bombanın elçilik binasını çevreleyen çelik tellerin üzerinden içeri atıldığı savunuldu. 

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bu çok ciddi bir durum. Büyükelçiliğe saldırı girişimi hem orada çalışanlara hem de İsveç'e yapılmış bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. 

Kristersson, İsveç polisinin şüphelileri yakalamak için soruşturma başlattığını da aktardı. 

İsrail'in İsveç Büyükelçisi Ziv Nevo Kulman da saldırı girişimini kınayarak "Terör bizi yıldıramayacak" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da İsveç polisine "Stockholm'deki büyükelçiliğe saldırı girişimine karşı hızlı hareket ettiği için" teşekkürlerini iletti.

Kristersson, olayın ardından büyükelçilik binasının yanı sıra İsveç'teki Yahudi enstitülerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığını belirtti.

7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının ardından İsveç hükümeti, Yahudi kuruluş ve enstitülerde güvenliğin artırılması için 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 29 milyon TL) bütçe ayrıldığını duyurmuştu.

İsveç polisi, aralıkta savaşın başından bu yana Yahudi düşmanlığı eylemlerine dair 120 ihbar alındığını bildirmişti. Kristersson ise aynı ayda Stockholm'de düzenlenen Yahudi düşmanlığı karşıtı yürüyüşe katılmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Haaretz, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU