Berlin'de Dünya'ya çarpan asteroit çok nadir bir uzay taşı olabilir

SETI'deki bilim insanları, "Tarlalarda yürürken böyle bir taş görseydiniz, yanından geçer giderdiniz" diyor

2024 BX1'in, Doğa Tarihi Müzesi'nin bulduğu ilk parçası (SETI)

Meteorit avcılarının geçen hafta Berlin üzerinden Dünya'ya çarpan bir asteroidin izini sürerek bulduğu parçaların "çok nadir" olduğu anlaşılıyor.

2024 BX1 adı verilen küçük asteroidin parçaları, gökbilimciler tarafından keşfedildikten sadece iki saat sonra geçen pazar günü Berlin semalarında zararsız bir ateş topuna dönüşerek yanmıştı.

Berlin çevresinde uzay taşından geriye kalan parçaları arayan araştırmacılar ve amatör bilim insanları cuma günü bunlardan bazılarını bulurken, hafta sonu daha fazla meteorit örneği keşfedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında meteor bilimci Peter Jenniskens'in de yer aldığı uzmanlar, Dünya'da bulunan kayalara benzeyen bu taş parçalarının "çok nadir" olduğunu belirtiyor.

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması'nın (SETI) yapıtığı açıklamada, "Geçen pazar günü Berlin yakınlarına düşen asteroit artık başarıyla ele geçirildi" diye belirtildi.

Space.com'a konuşan Dr. Jenniskens ise şöyle dedi:

Aslında aradığımız şey, çoğu kişinin aklındaki meteoritten çok farklıydı. Tarlalarda yürürken böyle bir taş görseydiniz, yanından geçer giderdiniz.

Bilim insanları bu tür uzay taşlarının "çok nadir" olduğunu söylerken araştırmacılar, bunların bilinen tüm meteoritlerin yalnızca yüzde 1'ini oluşturduğunu belirtiyor.

Uluslararası Astronomi Birliği'ne göre yaklaşık 1 metre genişliğindeki uzay taşını Macar gökbilimci Krisztián Sárneczky, çarpışmadan sadece iki ila üç saat önce keşfetmişti.

Ardından NASA, çarpışmadan yaklaşık 20 dakika önce asteroidin keşfini doğrulamıştı.

İlk başta Sar2736 geçici adıyla bilinen asteroit yaklaşık bir metre genişliğindeydi ve Evrensel Zaman'a göre 00.33 (TSİ 03.33) civarında Berlin semalarında bir görünüp bir kaybolurken kameralara yakalanmıştı.

Gökbilimcilere göre Dünya'ya yakın olan, 30 metreden küçük asteroitlerin yüzde 99'u henüz keşfedilmediğinden bu uzay taşının görülmesi de olağandışı bir olaydı.

SETI, Doğa Tarihi Müzesi'nden uzmanlar ve öğrenciler de dahil yaklaşık 12-21 kişiden oluşan özel bir ekibin 22 Ocak'taki çarpışmadan bu yana alanı tarayarak küçük parçaları aradığını açıkladı.

Öte yandan meteoritlerin sıradan karasal kayalara çarpıcı bir benzerlik göstermesi nedeniyle arama başlangıçta zorlu geçti.

İlk olarak perşembe günü büyük bir parça bulundu, ardından sırasıyla 5,3 g ve 3,1 g ağırlığında iki meteorit daha keşfedildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU