Elon Musk beyinlere çip yerleştiriyormuş, nereyi imzalıyorum?

Kolumda kan şekeri seviyemi telefonuma aktaran bir elektrot var ve omurgama bir tane daha yerleştirmeyi düşünüyorum. "Siberpunk" gibi görünebilir ama işe yararsa (ve ağrımı keserse), ben buna varım...

Elon Musk, Neuralink şirketinin insan beynine başarıyla çip yerleştirdiğini söylüyor. Bu, tıbbi teknolojinin hayatları nasıl dönüştürme potansiyeline sahip olduğunun bir örneği. Bu konuda tecrübeliyim... (AFP)

Beyninize bir çip yerleştirmesi için Elon Musk'a güvenir miydiniz?

Girişimlerinden birinin (Neuralink) tam da bunu yaptığı bildirildiğine göre, bu düşünülmesi gereken bir şey olabilir.

Kulağa bir siberpunk romanının konusu gibi geldiğini düşünüyorsanız (William Gibson'ın Hollywood için hayal edeceği, örneğin Keanu Reeves'in başrolde olduğu bir şey) yalnız değilsiniz. Ancak gerçek çipin amacı (aşırı yüklenmiş beyin implantı olan bir veri kuryesini anlatan 1995 yapımı Johnny Mnemonic'in aksine) tıbbi. Musk, eski adı Twitter olan X platformuna girip çalışmaya katılan ilk kişinin "iyileşmekte olduğunu" ve "ilk sonuçlarda umut verici derecede nöron sivri ucu tespit edildiğini" bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk'ın "Telepati" adı verilen sistemi, kuadripleji hastalarının "düşünceleriyle harici cihazları kontrol etmelerini" sağlamak gibi, karmaşık nörolojik hastalıklarla başa çıkmak üzere tasarlandı.

Eğer işe yararsa (ve Musk'ın iddialarının bağımsız olarak doğrulanmadığını vurgulamalıyım) bunu yapar mıydınız? Ben yapardım. Bu biraz da her sabah lezzetli, kalorisiz kurabiyeler yemeyi kabul edip etmeyeceğinizi sormaya benziyor. Ve evet, anlaşmanın küçük puntolarla yazılmış maddelerini hayal edebiliyorum: "Neuralink cihazınızı kullanmak istiyorsanız öncelikle izleme teknolojimizi kabul etmelisiniz... kabul etmek için evet'e tıklayın..."

Şaka yapıyorum. Ancak Neuralink teknolojisi gerçekten çok mu uzakta?

Potansiyel olumlu yönleri, bunlardan faydalanabilecek bizler için yeterince cazip. Hatta (çok gerçek) itirazlarımızı bir kenara bırakmaya istekli olmamızı sağlayacak kadar cazip olabilirler. Potansiyel olumlu yönler muazzam.

"Beyne çip yerleştirme" fikri kulağa biraz distopik gelse de tıbbi teknolojinin gerçekten de yaşamları dönüştürme potansiyeli taşıdığının canlı kanıtıyım. Öyle ki burada oturmuş, sol kolumun alt tarafında bir elektrotla yazıyorum. Ben tip 1 diyabet hastasıyım. Bu otoimmün bir rahatsızlık, yani vücudum henüz iki yaşımdan beri kendi insülinini üretemiyor. Elektrot kan şekeri seviyemi cep telefonuma gönderiyor. Seviyem çok yükseldiğinde ya da (daha tehlikelisi) çok düştüğünde beni tiz bir sesle uyarıyor, böylece gerektiğinde ayarlayabiliyorum. Bunu bir keresinde sinemada filmin ortasında yapmıştı, alarmları kapatabileceğimi fark etmeden önce. epey utanç vericiydi.

Ancak günlük hayatım üzerindeki etkisi çarpıcı oldu. Ortalama kan şekeri seviyem artık normal bir insanınkinden çok da uzak değil. Büyük çoğunlukla normal aralıkta seyrediyor. Ayrıca halihazırda, bir kamyon tarafından ezilmemin mirası olan acı verici nöropatik ağrıyla başa çıkmak için omurgama bir elektrot daha yerleştirtmeyi düşünüyorum. Periferik sinirler iyileşebilir ancak benimki iyileşmedi ve hasarı düzeltmek için cerrahi seçenekleri tükettim. En azından şimdilik. Ama gelecekte?

Yine de tahmin edebileceğiniz gibi Musk'la her şey yolunda gitmiyor. Kendisi dosdoğru bir siberpunk kurtarıcı değil ve beyin çipi kaçınılmaz olarak şimdiden tartışmalara yol açtı. 2022'de Neuralink, hayvan testlerinin "aceleye getirildiği, gereksiz acılara ve ölümlere neden olduğu" yönündeki kurum içi şikayetleri nedeniyle "muhtemel hayvan refahı ihlalleri nedeniyle" ABD'de federal soruşturma altındaydı.

Hayvan refahından sorumlu kurumun başkanı daha sonra Kongre'ye, 2019'daki bir olayın ötesinde hayvan araştırma kurallarına yönelik herhangi bir ihlal bulmadığını söyledi. Ancak geçen yılın sonunda bir grup Demokrat kongre üyesi, Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan Musk'ın beyin implantının güvenliği konusunda yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla menkul kıymet dolandırıcılığı yapıp yapmadığını soruşturmasını istedi.

Bu alanda çalışan başka şirket ve kuruluşlar olduğunu da belirtmek gerek. Örneğin İsviçre Federal Lozan Teknoloji Enstitüsü, felçli bir adamın sadece düşünerek yürümesini başarıyla sağladı.

Endişe verici olan teknoloji değil, Musk ve onun gibilerin bu işe dahil olması. Bazen kendine hakim olamıyor gibi görünüyor. Nerede bir sınır varsa, ona karşı çıkmanın bir yolunu bulacağını neredeyse garanti edebilirsiniz. Herhangi bir yeni teknolojinin içerdiği riskler nedeniyle onun "s***tirin gidin" tavrı gerçek bir endişe kaynağı haline gelebilir. Bu risklerden biri de açıkça kâr güdüsü. Doğru, inovasyona yakıt sağlıyor ama aynı zamanda kestirmeden gitmeye ve (potansiyel olarak) skandala da.

Yine de cesur yeni dünyaya giriyoruz. Tıbbi teknoloji hayatları dönüştürüyor ve çok daha ileri gidebilir. Ben şimdiden bundan yararlananlardan biriyim. Benim karşı çıktığım şey beyin çipi değil. Musk'ın yaptığı bir beyin çipi.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU