Jenkins'ten Fas'ın bölgesel ve uluslararası güvenlik alanındaki liderliğine övgü

ABD Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrolu ve Uluslararası Güvenlik Müsteşarı Bonnie Jenkins, Kral 6. Muhammed'in Afrika kıtasının sorunlarına yaklaşımını övdü

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ABD Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrolu ve Uluslararası Güvenlik Müsteşarı Bonnie Jenkins ile görüşmeleri sırasında böyle görüntülendi / Fotoğraf: MAP

ABD Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrolu ve Uluslararası Güvenlik Müsteşarı Bonnie Jenkins, dün (Salı) Rabat'ta yaptığı açıklamalarda Fas'ın bölgesel ve uluslararası güvenlik alanındaki liderliğini ve iş birliğini övdü. Jenkins, aynı zamanda Kral 6. Muhammed'in Afrika kıtasının sorunlarına yönelik vizyoner yaklaşımına dikkat çekti.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile yaptığı görüşmenin ardından basın açıklaması gerçekleştiren Jenkins, “Kral 6. Muhammed'in liderliğindeki Fas yönetimine, kıtaya yönelik vizyoner yaklaşımı, Afrika'da daha fazla güvenliğin sağlanmasındaki ortaklığı ve iş birliğinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. MAP'ın haberine göre Jenkins, bu görüşmeler sırasında ABD ile Fas Krallığı arasındaki ilişkilerin yanı sıra iki ülkenin kıtadaki (Afrika) ve bölgedeki uluslararası güvenliğin güçlendirilmesinde üstlendikleri rollerini de gözden geçirdiklerini dile getirdi. Jenkins, bu bağlamda Fas'ın nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, silahsızlanmadan yeni teknolojilere ve bölgesel güvenliğe kadar pek çok konudaki liderliğinin ve iş birliğinin altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jenkins, buradan hareketle dünya genelinde güçlü ortaklıklar kurulmasının, artan tehditlerle mücadele etmede, barış ve refah için gerekli güvenliğin arttırılmasında hayati bir rol oynadığını kaydetti. Toplantıda, ayrıca 31 Ocak - 2 Şubat tarihleri arasında Marakeş'te Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi (PSI) çerçevesinde bir sonraki Afrika siyasi toplantısının gerçekleştirilmesi için devam eden hazırlıklara odaklanıldığı açıklandı.

PSI, 106 ülkeyi bir araya getiren, kitle imha silahları, bunların taşıyıcıları ve ilgili malzemelerin kaçakçılığını durdurmayı amaçlayan uluslararası bir iş birliği programıdır.

ABD’li yetkiliye göre bu toplantıya birçok Afrika ülkesinin yanı sıra bölgesel ortaklar ve müttefikler de katılacak. PSI’nın amacı ülkeler arasında iş birliği için ittifaklar kurmak, tehlikeli malların kara, hava ya da deniz yoluyla taşınmasını önlemek, bunun için yasal, diplomatik ve askeri araçlar geliştirmek üzere ulusal kaynakların kullanımını sağlamaktır. Jenkins, bu doğrultuda şunları söyledi:

Birçok Afrika ülkesiyle ortaklıklar kurarak PSI’yı genişletmeyi ve dünya üzerindeki istikrarı bozan silahların yayılmasına karşı küresel çabaları sürdürmeyi umuyoruz.

Jenkins ve Burita arasındaki görüşmelere, ABD'nin Rabat Büyükelçisi Puneet Talwar ile Fas Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Örgütler Direktörü Rıdvan el-Hüseyni de katıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU