Alkolü bırakmak karaciğerinizi nasıl etkiliyor?

"Karaciğerin kendini iyileştirme kapasitesi çok güçlü"

Karaciğer uzmanı, düzenli spor ve dengeli yaşam tarzının da önemine dikkat çekti (Unsplash)

ABD'deki Plymouth Üniversitesi'nden Ashwin Dhanda, içkiyi bırakmanın karaciğer üzerindeki olumlu etkilerini paylaştı.

Karaciğer hastalıkları uzmanı Dhanda, alkol bağımlılığında en büyük zararı karaciğerin gördüğüne dikkat çekerek, içkiyi bırakmanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirtti.

Aşırı içki tüketiminin ilk etapta karaciğerde yağlanma yaptığına işaret eden Dhanda, bu aşamada gerekli önlemlerin alınmaması durumunda kişinin siroz hastalığına yakalanabileceğini söyledi. Siroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu kronik ve ilerleyici bir rahatsızlık.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karaciğer fonksiyonlarının geri döndürülemez şekilde bozulmasıyla hastalarda sarılık gözlemlenebildiği de belirtildi.

Ancak Dhanda, karaciğerin kendini iyileştirme kapasitesinin çok güçlü olduğuna dikkat çekerek, yağlanma yaşayan kişilerin içkiyi bırakmasının ardından iki ila üç hafta içinde olumlu etkileri görebileceğini yazdı. Karaciğer, bu süre içinde kendini tamamen iyileştirebiliyor.

Uzman, karaciğer iltihaplanmasından muzdarip kişilerdeyse alkol tüketimi bırakıldıktan birkaç ay sonra iyileşme emareleri görüldüğünü ifade etti. 

Aşırı içki içen hastalardaysa karaciğerin kendini toparlayabilmesi, alkolün tamamen bırakılmasının ardından birkaç yıl sürebiliyor.

Dhanda, aşırı içki tüketiminden uzak durmanın uyku düzenini iyileştirdiğini, beyin fonksiyonlarına olumlu yansıdığını ve kan basıncının normal değerlere dönmesini sağladığını belirtti.

Bu ayrıca karaciğer, pankreas ve kolon kanserinin yanı sıra inme riskini ve kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını da azaltıyor.

Dhanda, bu olumlu etkilerin sürdürülebilir olması için dengeli bir beslenme ve yaşam tarzıyla desteklenmesi gerektiğini de ifade etti.


Independent Türkçe, El Pais, The Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU