Ünlü piramidi kaplama planı tartışma yarattı: "Pisa Kulesi'ni düzleştirmek gibi"

Kahire yönetimi piramidi orijinal haline çevirmek istiyor

Kahire yönetimi, restorasyon planıyla turizm gelirlerini artırmayı hedefliyor (AFP)

Mısır'da Gize piramitlerinin en küçüğü olan Mikerinos Piramidi'nin granit bloklarla kaplanması planı ülkede tartışma yarattı.

Üç yıl süreceği öngörülen kaplama planıyla Mikerinos Piramidi'nin orijinal haline yakın bir hale gelmesi hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarihi yapı aslında 16 granit blok katmanından oluşuyordu ancak bu katmanlardan sadece 7'si günümüze kadar ulaşabildi. 

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mustafa Waziri, projenin modern dönem ziyaretçilerine yapının orijinal halini görme fırsatı vereceğini savunurken, restorasyon planının "Mısır'dan dünyaya bir hediye" olduğunu söyledi.

Plana şiddetli bir şekilde itiraz edenlerse, ünlü piramidi bu şekilde restore etmenin "Pisa Kulesi'ni düzleştirmeye" benzediğini ifade ediyor.

Konuyla ilgili daha muhafazakar bir yaklaşımın gerekli olduğunu belirten Mısırolog Monica Hanna, yapının bugünkü halini korumaya odaklanılması gerektiğini belirtti.

Arkeolojik restorasyonda kabul gören uluslararası ilkelerin genelde bu tip kapsamlı müdahaleleri engellediğini belirten Hanna, "Mısır tarihi mirasının yönetilmesindeki bu saçmalıklara ne zaman dur diyeceğiz?" ifadelerini kullandı.

Arkeoloji dünyasından yükselen itirazların ardından Mısır Eski Eserler Bakanlığı, projenin incelenmesi için uzmanlardan oluşan bir komite kurulduğunu açıkladı. Komitenin konuyla ilgili kesin kararını gelecek günlerde vermesi bekleniyor.

MÖ 2500 civarlarında inşa edildiği bilinen Mikerinos Piramidi'nin 65 metre uzunluğunda olduğu ancak erezyon ve insan müdahaleleri nedeniyle zamanla küçüldüğü tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, Telegraph, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU