Libya’da çift başlılık vergi kurumuna yansıdı

Libya seçimlerinin düzenlenmesini görüşmek üzere DYK Başkanı Takali ve Meclis Başkanı Salih arasında Fas'ta yakında bir toplantı gerçekleşecek

Hafter'in Rusya Savunma Bakan Yardımcısı ile görüşmesi / Fotoğraf: Ulusal Ordu

Libya'daki Devlet Yüksek Konseyi (DYK) ve Temsilciler Meclisi (TM), başkanlarının Şubat ayının ilk haftası Fas'ta yeniden bir araya geleceğine dair iddialar belirsizliğini koruyor. Görüşme, iki lider arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesini, ertelenen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini düzenleyen kanunlar üzerinde uzlaşmaya varılmasını amaçlıyor. Bu arada Ulusal Birlik Hükümeti ve İstikrar Hükümeti arasındaki iktidar çatışması Vergi Kurumu’na taşındı.

Libya kaynakları Şarku’l Avsat’a, “Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Tekali’yle, Şubat ayının başlarında, Fas’ta görüşeceğini fakat bu bilginin, resmi olarak onaylanmadığını ya da reddedilmediğini” belirtti.

Salih ve Tekali, ilk kez geçen Kasım ayında Kahire’de bir araya geldi. Aralarında seçim yasalarına ilişkin herhangi bir anlaşma açıklanmadı. Ancak bununla birlikte, "Ülkedeki siyasi krize ilişkin istişareye devam etme, Libya halkının istek ve çıkarlarını gerçekleştirecek bir çözümüne ulaşma" konusunda anlaştıklarını duyurdular.

Buna karşılık Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Koni, "Libya'nın seçim aşamasına geçmesi için, devlet kurumlarını birleştirme" taahhüdünde bulundu. Pazar günü Almanya’nın Trablus Büyükelçisi Michael Ohnmact ile yaptığı toplantıda, "İstikrarı sağlamak için Libya dosyasıyla ilgilenen ülkelerle iş birliği içinde bir yol haritası oluşturmaya yönelik çabaların birleştirilmesinin gerekliliğini" vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El-Koni, "Geçiş aşamalarını sonlandırmanın ve siyasi sürece katılan taraflar arasında fikir birliğine varmak için BM elçisiyle birlikte çalışmanın yollarını" görüştüklerini açıkladı. Kaynak eksikliği çeken ve kuzey bölgelere doğru yer değiştirmeye maruz kalan güney bölgelerdeki duruma ek olarak,  komşu ülkelerde yaşanan olaylar ve bunların Libya'ya yansımaları sonucunda güney bölgelerdeki sınırların hassas durumu nedeniyle kaçak göçmen ve organize suç dalgaları ortaya çıkıyor” dedi.

Bu arada Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile onun rakibi Libya İstikrar Hükümeti Başbakanı Usame Hammad arasındaki iktidar mücadelesi Vergi Kurumu'na taşındı. Cumartesi akşamı, Dibeybe’nin, Muhammed İdris'i Kurumun müdürü olarak atamaya karar verdiğini açıklamasından sadece birkaç saat sonra, Temsilciler Meclisi, Sirac İsa'yı Vergi Dairesi Genel Müdürü yardımcısı olarak da  Abdulaziz Abdullah'ı atayan bir karar yayınladı.

Hükümet raporuna göre, “UBH Maliye Bakanlığı Vergi Kurumu, geçtiğimiz yıl, kuruluşundan bu yana en yüksek gelir yüzdesi, 2022'ye göre yüzde 37 artışla 3 milyar Libya dinarını aştı.

Dibeybe Roma’da

Dibeybe, sürpriz şekilde, Afrika ülkeleri, Afrika Birliği ve Avrupa Birliği temsilcilerinden devlet ve hükümet başkanlarının geniş katılımıyla Pazartesi günü yapılacak İtalya-Afrika zirvesinin çalışmalarına katılmak üzere Pazar günü, İtalya'nın başkenti Roma'ya geldi.

İtalyan Nova haber ajansının haberine göre, Daha önce bakanlık düzeyinde sınırlıyken, ilk kez bu kadar üst düzeyde düzenlenen zirveye 23 devlet ve hükümet başkanı ile 57 uluslararası heyetin katılması bekleniyor.

Cumartesi akşamı "Trablus Uluslararası Stadyumu"nun bakım ve geliştirme çalışmalarını denetleyen Dibeybe, “Stadyumun yüksek uluslararası standartlara uygun olması gerektiğini” vurgularken

“Libyalı sporseverlere, kulüplere ve milli takımlara uygun olmalı, Uluslararası ve Afrika Futbol Federasyonları tarafından onaylanan en son ekipman, teknoloji ve standartlarla donatılmalıdır” dedi.

Dibeybe, spor sektörüne, milli takımlara ve Libya'nın tüm bölgelerindeki bütün spor kulüplerine desteğini yineleyerek, "stadyum zemininin, tüm tesislerinin bakımı ve geliştirilmesi tamamlandıktan sonra periyodik ve sürekli olarak bakım yapılmasının gerekliliğini" vurguladı.

Libya Merkez Bankası Başkanı es-Sıddık el-Kabir ise Pazar günü başkent Trablus'ta, Libya Ulusal Petrol Kurumu Başkanı Farhat Bin Kıdara ile yaptığı toplantıda, “Şirketin, belirlenen planlara göre petrol ve gaz üretiminin, şeffaflık ve bilgilendirme konusunda koordinasyonun artırılmasına destek verdiğini” belirtti.

Öte yandan ülkenin doğusunda görev yapan Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter,

“Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkirov ve beraberindeki heyetle birlikte pazar günü Bingazi şehrinde buluştuğunu” söyledi. Ancak Hafter'in Rusya ile askeri ilişkilerinin güçlendirilmesi çerçevesinde son dönemde üçüncüsü gerçekleşen görüşmenin ayrıntılarını Amerika'nın beyan ettiği çekincelere rağmen açıklamadı.

Diğer yandan Libya Sivil Havacılık Otoritesi, Libya'nın "uçan ambulansı", “Yoğun tıbbi bakım gerektiren iki vakayı nakletmek için Mitiga ve Bingazi havalimanlarından Tunus'a iki uçuş başlattığını” duyurdu.

Kurumun medya merkezinden cumartesi akşamı yapılan açıklamada, “Başkent Trablus'taki Mitiga Havalimanı'na iniş yapan uçaklardan birinde teknik arıza kaydedildiği, hiçbir maddi ve insani zarara yol açadan rotadan saptığı” belirtildi.

“Rotasından sapan uçağın ardından Sivil Havacılık Otoritesi ve yetkili otoritelerin takipleri doğrultusunda gerekli teknik kontroller yapılacağı ve gerekli güvenlik prosedürleri uygulanacağı” vurgulandı.

Cihazın "normal şekilde çalıştığına, fabrika tarafından önerilen tüm bakım prosedürlerine ve onun tarafından yayınlanan tüm teknik bültenlere uyduğuna" dair güvence verildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU