ABD’den Irak’a: Geri çekilme bedelsiz olmayacak

Şarku’l Avsat, ABD’nin Irak’a gönderdiği mesajın içeriğine ulaştı

Ekim 2019’da Kuzey Suriye’den çekildikten sonra Irak-Suriye sınır kapısındaki ABD araçlarından oluşan bir konvoy / Fotoğraf: Reuters

Güvenilir kaynaklar, ABD’li yetkililerin Uluslararası Koalisyon güçlerinin geri çekilmesine ilişkin düzenlemelerle ilgili olarak Irak hükümetine gönderdiği mesajın içeriğini Şarku’l Avsat’a açıkladı.

Mesajda, ‘Irak tarafının üzerine düşen yükümlülüklerin’ yanı sıra ‘geri çekilme yöntemi ve takvimi’ yer alırken, bu geri çekilmenin bedelsiz olmayacağı ve ‘İran’a sadık silahlı gruplara yönelik caydırıcı saldırıları durdurmayacağı’ vurgulandı. Irak Dışişleri Bakanlığı Çarşamba gecesi Washington’dan ‘önemli bir mesaj’ alındığını ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin bunu dikkatle inceleyeceğini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, “Washington ikili ilişkilerde yeni bir aşamaya geçmekte bir sakınca görmüyor. Ancak güçlerin geri çekilmesi (herhangi bir şekilde), İran yanlısı silahlı grupların eylemleri bölgenin güvenlik ve istikrarını istikrarsızlaştırmaya katkıda bulunduğu sürece, bu eylemlere yönelik caydırıcı saldırıları durdurmayacaktır” ifadelerini kullandılar.

Kaynakların bildirdiğine göre Sudani, ‘gruplara karşı ABD saldırılarının durmayacağı’ vurgusu da dahil olmak üzere ABD mesajının ‘önemli yönlerini’ Koordinasyon Çerçevesi koalisyonundaki liderlerle paylaştı. Mesajda, ‘geri çekilmeyi düzenlemek için beklenen teknik müzakerelerin kolay ve hızlı olmayacağı ve bununla ilgili tüm dosyaların halledildiğinden emin olmak için gerektiği kadar zaman alacağı’ belirtildi.

Kaynaklara göre ‘Washington, mesajda Bağdat’ı, iki ülkeyi birbirine bağlayan mali ve ekonomik yükümlülükler de dahil olmak üzere, çekilmenin sonuçlarını anlayıp idrak etmeye çağırdı.’

‘Irak’ın kaynaklarını şeffaf bir şekilde yönetmesine yardımcı olmak’ adına hazırlanan 1483 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca Irak, 2003 yılından bu yana petrol gelirlerini ABD Hazinesi tarafından kontrol edilen bir banka hesabına yatırıyor.

ABD’nin mesajının Bağdat’taki devlet dairelerine ulaştığı andan itibaren, siyasi güçler ‘bu ani adımla’ başa çıkmanın uygun yolunu bulmak için yoğun bir diyaloğa girdiler. Üç güvenilir kaynak ‘Koordinasyon Çerçevesi içindeki nüfuzlu bir Şii partinin, şu anda ABD’lilere karşı sahada gerilimi tırmandırmaya katılan grupları biraz geri adım atmaya ikna etmeye çalıştığını’ söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU