Samanyolu'nun "yaşlı sigara tiryakileri" keşfedildi

"Güneş Sistemi büyüklüğünde toz ve gaz yayıyorlar"

Dev gaz ve toz bulutları püskürten yıldızlar, Samanyolu'nun tam kalbinde yer alıyor (Kraliyet Astronomi Topluluğu)

Bilim insanları, Samanyolu'nda Güneş Sistemi büyüklüğünde toz ve gaz bulutları yayan gizemli dev yıldızlar keşfetti. 

Gökbilimcilerin "yaşlı sigara tiryakileri" diye adlandırdıkları bu yıldızlar, uzun yıllar boyunca faaliyet göstermeden durup, yok olmaya başladıkları an büyük toz ve gaz bulutları yayıyor. 

Bilimsel dergi Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de bugün yayımlanan çalışma yaklaşık 10 yıllık bir araştırmanın ürünü.

Çalışmaya önderlik eden Birleşik Krallık'taki Hertfordshire Üniversitesi'nden Philip Lucas, yaşlı dev yıldızlara ilişkin şunları söyledi: 

Orada duruyorlar ve birdenbire madde püskürtmeye başlıyorlar. Bu yeni bir yıldız türü, hepsi Samanyolu galaksimizin merkezine çok yakın bir yerde kümelenmiş durumda.

Şili'deki Atacama Çölü'nde yer alan Paranal Gözlemevi'nde gerçekleştirilen incelemelerde, bunların yeni tür bir kırmızı dev yıldız olduğu belirlendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lucas, dev yıldızların toz ve gaz bulutlarının Güneş Sistemi büyüklüğünde olduğuna dikkat çekerek, "Bunların tek bir yöne doğru püskürdüğünü ve yıldızın yüzeyindeki bir bölgeden geldiğini düşünüyoruz" dedi. 

Britanya ve Şili'nin yanı sıra Güney Kore, Brezilya, Almanya ve İtalya'dan da gökbilimcilerin katıldığı araştırmada, yıldızlararası uzaya dağılan bu toz ve gaz kütlelerinin yeni yıldızların oluşumunu sağlayabileceğine işaret edildi. 

Gökbilimciler, çalışmada 32 tane önyıldız (protostar) da keşfetti. Yıldızlararası ortamda dev bir moleküler bulutun gazlarının yoğunlaşmasıyla meydana gelen bu kütleler, yıldız evrimi sürecinin en erken döneminde görülüyor. 


Independent Türkçe, Guardian, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU