Pekin'den Tahran'a gözdağı: "Ticari ilişkiler zarar görür"

İki ülke Kızıldeniz'deki saldırıları görüştü

1980'li yıllarda kurulan Husiler'in bugün 100 bin civarında savaşçısı bulunuyor (Reuters)

Çinli yetkililerin, İranlı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmede Kızıldeniz'deki Husi saldırılarının durdurulmasını istediği belirtildi.

Reuters'ın konuyla ilgili 4 İranlı kaynak ve bir diplomata dayandırdığı bugünkü haberinde, Pekin'in İran'ı iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin tehlikeye girebileceği yönünde uyardığı aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İranlı bir yetkili, "Çin basitçe şunu söylüyor: 'Eğer çıkarlarımız bir şekilde zarar görürse, bu Tahran'la ticareti de etkiler. Bu yüzden Husilerden itidal göstermelerini isteyin" ifadelerini kullandı.

İranlı kaynaklar, Çinli yetkililerin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin nasıl etkileneceği konusunda herhangi bir yorum yapmadığını belirtti.

Kaynaklardan biri, Çin'in Tahran için önemini hatırlattı ancak karar alma mekanizmalarında Gazze, Lübnan, Suriye ve Irak'taki vekil güçler ve bölgesel müttefiklerin daha etkili olduğunu vurguladı.

Reuters'a konuşan 4 İranlı kaynak, Tahran'ın Çin'le yapılan toplantıların ardından konuyla ilgili bir adım atıp atmayacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili gelen yorum talebini yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çin, Ortadoğu ülkelerinin samimi bir dostudur. Bölgesel güvenliğin ve istikrarın sağlanması ve ortak kalkınma ve refah arayışı taahhütlerimize bağlıyız" dendi.

Filistinlilere destek için Kızıldeniz'deki gemilere saldıran İran destekli Husiler'in eylemleri, bölgedeki deniz taşımacılığını sekteye uğratmış, nakliye ve sigorta masraflarının artmasına neden olmuştu.

Asya'yla Avrupa arasındaki kilit ticaret rotalarından biri olan Kızıldeniz, çoğunlukla Çinli şirketlerin gemileri tarafından kullanılıyor.

Çin, son 10 yıldır İran'ın en büyük ticari ortağı konumunda.

Yaptırım baskısı altındaki İran petrol ihracatının yüzde 90'ını Çinli rafinerilere yapıyor. Pekin, yaptırımlar nedeniyle alıcı bulamayan İran'dan petrolü büyük indirimlerle satın alıyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU