Bin yıllık mezarda boyunlarında halka olan iskeletler bulundu

Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarında keşfedilen bin yıllık mezarda 107'den fazla iskelet bulunuyor

Bin yıllık mezardaki iskeletlerin boyunlarında halkalar bulundu (Vyacheslav Baranov)

Boyunlarında halkalar ve ayaklarında kovalarla gömülmüş iskeletlerin bulunduğu bin yıllık bir mezarlık ortaya çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarında keşfedilen ve bir pagan toplu mezarı olduğu düşünülen mezarda kemiklerin yanı sıra baltalar, kılıçlar, mızraklar, mücevherler ve tavuk kemikleri de bulundu.

Yeni araştırmaya göre arkeologlar ayrıca taş bir sunağın yanı sıra bilezikler, boncuklar ve yumurta kabuğu gibi adak yiyeceklerin kalıntılarını da buldu.

Bir fotoğrafta, bir kadın iskeletinin boynunda ve bileklerinde halkalar olduğu görülüyor. Araştırmacılar, bunun cinsiyeti ayırt etmek için kullanılmış olabileceğini söyledi.

Mezarlığın kullanıldığı dönemde Ukrayna'da halk Hıristiyanlığa geçiyordu. Buna 987 civarında pagan köklerini geride bırakıp vaftiz olan I. Vladimir de dahildi.
 

Mezar
Kemiklerle birlikte baltalar, kılıçlar, mızraklar ve mücevherler de bulundu (Vyacheslav Baranov)


Projeyi yöneten araştırmacılar Vsevolod Ivakin ve Vyacheslav Baranov şunları söyledi:

Ostriv'de bulunan silahlar Kiev Rusları ve daha geniş anlamda kuzeydoğu Avrupa'ya özgü.

Ostriv'deki iki erkek mezarından çıkan kovalar gibi diğer unsurlar, 11. yüzyıl Prusya ölü yakma ve Pomeranya ve Mazovya askeri elitlerin gömme mezarlıklarında da bulunuyor.

Araştırmacılar mezarlıkta 2017'yle 2022 arasında kazı yaptı. Ancak arkeologlar Science Live'a yaptıkları açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da süregelen istilasının, bu kazı da dahil Ukrayna'daki pek çok kazıyı durdurduğunu belirtti.

 

Sunak
Arkeologlar ayrıca bir taş sunağın yanı sıra bilezik ve boncuklar da buldu (Vyacheslav Baranov)


Bu keşif, arkeologların Yunanistan'da altın ve mücevherlerle dolu 2 bin yıllık bir tapınak ortaya çıkarmasının ardından geldi.

Yunanistan'ın Eğriboz adasında kazılan alanın altın, gümüş ve kehribarla dolu olduğu görülmüştü.

MÖ 7. yüzyıla ait olduğu tespit edilen 30 metrelik yapı, 2023'te 50 araştırmacıdan oluşan bir ekip tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Yunanistan'ın kültür bakanlığı "Antik tapınağın kazılması çok çeşitli adakları gün ışığına çıkardı: Korint kaymaktaşı, Attika vazoları ve yerel üretim ritüel testilerinin yanı sıra altın, gümüş ve mercan gibi değerli malzemelerden yapılmış mücevherler" açıklamasını yapmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU