Sosyal medyada Barbie öfkesi: Oscar'a tepkiler çığ gibi

"Bu gerçekten doğru olabilir mi?"

Gişe rekorlarını altüst eden Barbie, dünya çapında 1 milyar 446 milyon dolarlık hasılat elde etmeyi başardı (Warner Bros)

Her yıl sinema dünyasının en prestijli ödülü kabul edilen Oscar için adaylar açıklanırken Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin hiçe saydığı isimler mutlaka olur. Ancak bu seferki medyanın özellikle dikkatini çekti.

Tepkiler çığ gibi

Greta Gerwig, yılın en büyük hiti olmakla kalmayıp Barbenheimer fenomeninin başarısıyla sinemaseverlerin salonlara geri dönmesine yardım eden, aynı zamanda En İyi Film dalında aday gösterilen ve gerçekleştirilmesi çok zor bir proje olarak görülen Barbie'yle En İyi Yönetmen dalında aday gösterilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Barbie'nin yıldızı Margot Robbie, En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterilmezken Ryan Gosling ve America Ferrera, yardımcı oyuncu dallarında adaylık kazandı.

Gerwig ve Robbie'nin önemli kategorilerde es geçilmesi, hem ünlü isimler arasında hem de sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkilerin fitilini ateşledi.

43 yaşındaki Gosling, Oscar'a aday gösterildikten sonraki açıklamasında Gerwig'in En İyi Yönetmen ve Robbie'nin En İyi Kadın Oyuncu dallarında aday gösterilmemesini doğrudan dile getirdi.

"Barbie olmadan Ken olmaz"

"Bunu söyleyeceğimi hiç düşünmezdim ama Ken adında plastik bir bebeği canlandırdığım için de inanılmaz onur ve gurur duyuyorum" diyen Gosling ekledi:

Ama Barbie olmadan Ken olmaz ve bu tarih yazan dünya çapında ünlü filmden en çok sorumlu olan iki kişi Greta Gerwig ve Margot Robbie olmadan da Barbie filmi olmaz. Onların yeteneği, cesareti ve dehası olmadan filmdeki hiç kimse takdir edilemezdi. Kendi kategorilerinde aday gösterilmedikleri için hayal kırıklığına uğradığımı söylemek hafif kalır.

Barbie'nin yıldızlarından America Ferrera, ilk Oscar adaylığına duygusal bir tepki verdiğini söyledi ancak Robbie ve Gerwig'in aday gösterilmemesinden dolayı "inanılmaz bir hayal kırıklığı" yaşadığını da itiraf etti.

"Margot bir sihirbaz"

Variety'ye konuşan 39 yaşındaki Ferrera, ismi anons edildiğinde inanamadığını belirterek şunları söyledi:

Bir an uydurup uydurmadığımdan emin olamadım. Sonra telefonum çalmaya başladı ve doğru duymuş olmalıyım diye düşündüm.

Robbie ve Gerwig'in aday gösterilmemesi hakkında Ferrara şöyle dedi:

Aday gösterilmedikleri için inanılmaz hayal kırıklığına uğradım. Greta bunu hak etmek için bir yönetmenin yapabileceği her şeyi yaptı. Margot'nun bir oyuncu olarak en önemli özelliklerinden biri de her şeyi çok kolaymış gibi göstermesi. Belki de insanlar işin kolay göründüğüne aldanıyor ama Margot bir sihirbaz ve onun sergilediği muhteşem performansa tanık olmak kariyerimin en büyük onurlarından biriydi.

Ünlü korku yazarı Stephen King de 2024 Oscar adaylarına yönelik acımasız ve kuşkucu tepkisini ortaya koydu.

"Bu doğru olabilir mi?"
 


"Oscar adayları ve sinemaseverlerin zevkleri hemen hemen ayrılmış durumda" diyen 76 yaşındaki usta yazar ekledi:

Greta Gerwig'e adaylık yok mu? Bu gerçekten doğru olabilir mi?

MSNBC sunucusu Jennifer Palmieri, "Hem Gerwig hem de Robbie'yi görmezden geldiler... Hollywood için kadınların sanatsal katkılarını görmezden gelmek ve önemsememek hâlâ çok kolay, YILIN EN BÜYÜK FİLMİNİN KONUSU OLDUĞUNDA BİLE!" diye yazarak ekledi: 

Aman Tanrım. En İyi Film dalında aday gösterildi. Kendi kendini yönetmedi arkadaşlar!

Spor sunucusu Joey Wright, "BARBIE'den çıkarken karıma yaptığım şaka: 'Gosling'in aday gösterilip Greta Gerwig ve Margot Robbie'nin dışlanmasını izle!' Ve aynen gerçekleşti" diye yazdı. 

"Scorsese'nin yerinde olabilirdi"

Yazar Kurt Andersen, "Greta Gerwig'in aday gösterilmemesi çılgınca yanlış" diye yazdı ve şöyle devam etti:

Kendi en iyi 10 filminden biri bile olmayan bir filmle aday gösterilen Scorsese'nin yerinde kolayca olabilirdi.

Televizyon sunucusu Julie Stewart-Binks, "Greta Gerwig, En İyi Yönetmen adaylığına layık görülmedi mi?" dedi ve ekledi: 

Bu nasıl mümkün olabilir? Margot Robbie aday gösterilmedi ama Ryan Gosling aday gösterildi? Tüm zamanların en çok hasılat yapan filminin konusunu anlayan var mı?

Köşe yazarı Brandon Friedman, "Greta Gerwig ve Margot Robbie'nin ataerkillik hakkında Hollywood'a bir milyar dolar kazandıran bir film yapmasının ardından, filmdeki erkek büyük bir ödüle aday gösterildi ve dürüst olmak gerekirse ne beklediğimden emin değilim" diye yazdı.

Senaryo adaylığı da tepki çekti

Gerwig aynı zamanda senaryoyu birlikte kaleme aldığı Noah Baumbach'la En İyi Uyarlama Senaryo dalında da aday gösterildi ancak bu da eleştiri aldı. Pek çok kişi Barbie'nin senaryosunun özgün olarak kategorize edilmesi gerektiğini düşündü.

Bir Düşüşün Anatomisi'ne (Anatomy of a Fall) imza atan Justine Triet, bu yıl yönetmen kategorisinde aday gösterilen tek kadın oldu.
 

Independent Türkçe, Hollywood Reporter, IndieWire, ScreenRant, DailyMail

DAHA FAZLA HABER OKU