Güney Afrika kapıyı araladı, Türkiye ne yapabilir?

Dr. Halim Gençoğlu Independent Türkçe için yazdı

Güney Afrika'da Filistin'in özgürlüğü için neredeyse her gün bir protesto düzenleniyor, 2024

"Ben gittikten bir gün sonra, beni hatırlayacak ve şöyle diyeceksiniz: İsrail'in nükleer programını durdurmalıydık, Merkez Bankası'nı ortadan kaldırmalıydık ve tüm gizli toplulukları, okültistleri, gaspçıları ve Siyonistleri harika ülkemizden kovmalıydık. Ama sadece şunu hatırlayın, hiçbir zaman geç değildir.

John F. Kennedy


Geçen haftalarda Güney Afrika, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda Gazze'de devam eden şiddet ve insani trajedinin soykırım anlamına gelip gelmediği konusunda karar vermesini talep ederek tarihte benzeri görülmemiş bir adım attı.

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı hamlesi, başkent Pretoria'yı alkışlayanlar da dahil olmak üzere, her iki ülke içinde ve dışında pek çok kişinin kafasını karıştırdı.

Ancak Güney Afrika'nın en büyük muhalefeti olan beyaz çoğunluklu Demokratik İttifak'ın (DA) tepkisine rağmen, Güney Afrika yıllardır Filistin davasına verdiği desteği açıkça sürdürüyor.

Analistler, hükümetin sesinin gür çıktığı Pretoria'da Filistin davasına verdiği tutkulu desteği tam olarak anlayabilmek için öncelikle merhum Nelson Mandela ve Afrika Ulusal Kongresi ile Yaser Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü arasındaki ilişkinin anlaşılması gerektiğini söylüyor.

Her iki örgüt de birbirinin davasını destekledi ve Mandela, 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir televizyon röportajında Arafat'ı bir zamanlar "silah arkadaşı" olarak tanımlamıştı.

Siyasi analist Levy Ndou, "Apartheid yönetimi altındayken Filistin halkı bize dayanışma gösterdi. Unutmayın, Apartheid'den yalnızca 30 yıl önce kurtulduk ve bunun bize ne yaptığını biliyoruz ve İsrail'de olduğu gibi insan haklarının ihlal edildiğini gördüğümüzde harekete geçmeliyiz" dedi.

ANC, 14 Ocak'ta bir kurtuluş hareketi olarak kuruluşunun 112. yıldönümünü kutladı.

Genellikle ülkenin bu yılki siyasi tonunu ve gündemini belirleyen yıllık kutlamada Ramaphosa, partinin Filistin meselesine ilişkin tutumunu bir kez daha yineledi.

ANC ise, mücadelesinde her zaman Filistin halkının yanında yer aldı zira kendi kaderini tayin hakkı için 1994'ten önce olduğu gibi, onlar da benzer bir sorunla karşı karşıyalar.

Başkan Nelson Mandela ünlü bir şekilde şunu ilan etti:

Güney Afrika'nın özgürlüğü, Filistin'in özgürlüğü olmadan eksik kalacaktır.


Güney Afrika, Lahey'de sunduğu 84 sayfalık sunumunda, İsrail'in savaş kurallarını ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Soykırımın önlenmesi ve cezalandırılmasına ilişkin 1948 tarihli Cenevre Sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülüklere göre ANC derhal ateşkes çağrısını yineledi.

Gazze'de insani yardımların bölgedekilere ulaşması için koridorlar açılıyor ve rehinelerin, siyasi mahkumların serbest bırakılmasının yanı sıra acil ihtiyaç olduğu söyleniyor.

Ancak Ramaphosa, 1967 sınırlarına saygı duyan iki devletli bir çözüm çağrısında da bulundu.

İç cephede ise parti liderliği, destekçilerine, Güney Afrikalıların Apartheid rejiminin çöküşünden bu yana 30 yıldır "özgür ve demokratik bir toplumda" yaşadıklarını ve Filistin'e yardım etme sorumluluğunun gerekli olduğunu savundu.

Ramaphosa ocak ayında parti destekçilerine "Filistin halkına karşı yapılan adaletsizliğe tanık olduğumuzda öfkeden titriyoruz" dedi.

El Cezire'ye ülkenin ve halkının hâlâ "apartheid'in izlerini taşıdığını" söyledi.

Güney Afrikalıların çoğunluğu Filistin halkının özgürlüğü hak ettiğine inanıyor.

7 Ekim Hamas saldırısı ve Gazze'nin bombalanmasından bu yana Güney Afrikalılar hayatın her kesimden insan günlük nöbetler ve protesto yürüyüşleri düzenleyerek Ramaphosa hükümetinin harekete geçmesi yönünde baskı oluşturdu.

Filistin için Afrika'nın (Africa4palestine) da aralarında bulunduğu çok sayıda aktivist grup da İsrail ile diplomatik bağların kesilmesi de dahil olmak üzere somut eylemler talep etti.

Afrika ve Ortadoğu'nun bazı bölgelerinde ofisleri bulunan afet müdahalesi kâr amacı gütmeyen Gift of the Givers Vakfı, bölgeye daha fazla insani yardımın girmesine izin verilmesi halinde binlerce kamyonun, sağlık görevlisinin ve yardım görevlisinin Gazze'ye girmek için hazır durumda olduğunu söyledi.

Kasım ayında, sol görüşlü Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) tarafından Güney Afrika'daki İsrail büyükelçiliğinin kapatılması yönünde sunulan önerge, ülkenin parlamentosu tarafından kabul edildi.

ANC'nin baş sözcüsü Pemmy Majodina parlamentoya, ateşkes üzerinde anlaşmaya varılana ve İsrail Birleşmiş Milletler müzakerelerini bağlayıcı taahhütte bulunana kadar ülkenin İsrail ile tüm diplomatik ilişkileri askıya alması gerektiğini söyledi.

Ünlü Apartheid karşıtı aktivist, siyasetçi ve akademisyen Allan Boesak ise, UAD'nin eyleminin Güney Afrika halkının ısrarlı baskısının sonucu olduğunu söyledi.

Boesak, "UAD davası harika bir şey ve Güney Afrika hükümetine verilen kredinin yanı sıra, kredinin de halka verilmesi gerekiyor" dedi.

Ayrıca, "Ramaphosa ve hükümet herhangi bir şey yapmayı düşünmeden önce haftalardır sokaklardaydık" diye ekledi.

Diğerleri ise davanın, uluslararası toplumun çatışma konusunda nihai olarak harekete geçmesini sağlama yönünde açık bir duruşu temsil ettiğini söylüyor.

"Bu kıta güçlü İsrail'e meydan okudu: Biz ayağa kalktık ve bu Cyril [Ramaphosa], [dışişleri bakanı] Naledi [Pandor] ve hükümet sayesinde oldu" dedi.

Gift of the Givers Başkanı Imtiaz Sooliman ise, Batı'nın Afrika'yı çoğunlukla anlamlı bir değişime katkıda bulunma veya liderlik etme kapasitesi olmayan "geri kalmış bir kıta" olarak gördüğünü söyledi.

Bu temelde ve İsrail'in askeri, ekonomik ve kültürel bir süper güç olarak güçlü duruşu göz önüne alındığında, Güney Afrika'nın UAD'ye gitme konusunda cesur davrandığını söyledi.

Sooliman, "Unutmayın, İsrail'e karşı çıktığınızda, Siyonist başkentin ekonomik açıdan da üstesinden gelmiş olursunuz" diye ekledi.

Bunlara rağmen Tel Aviv hükümeti, Pretoria'nın Hamas'ın yasal kolu olarak hareket ettiğini söyledi.

ABD'li bir yetkili, davayı "değersiz, amacına aykırı ve hiçbir şekilde aslına dayanmayan" olarak nitelendirdi.

İç cephede Güney Afrika'nın eylemlerine çok büyük bir destek olsa da Ramaphosa'nın niyetleri inceleniyor.

Eski özgürlük savaşçısı ve sendikacı aynı zamanda Mandela'nın himayesi altındaydı ve bildirildiğine göre 1999'da iktidar partisinin siyaseti araya girmeden önce halefi olarak Ramaphosa'yı tercih ediyordu.

Ve şimdi cumhurbaşkanını eleştirenlerden bazıları onun dış politika duruşunu Mandela'nın bir devlet adamı olarak algılanma yaklaşımına göre modellemeye çalıştığını söylüyor.

Diğer yorumcular, hayatı felç eden elektrik kesintileri ve kamu sektöründeki yolsuzluk nedeniyle ateş altında kalan Ramaphosa yönetiminin, Filistin meselesinde tamamen fedakâr olmak yerine fırsatçı davrandığına dikkat çekti.

Ülke bu yıl mayıs veya haziran ayında çok önemli bir seçime gidiyor ve birçok anket, tarihte ilk kez ANC'ye verilen desteğin yüzde 50'nin altında olduğunu gösteriyor.

Bu durum, iktidarda kalabilmek için başka bir partiyle koalisyon kurması gerekebileceği ihtimalini gündeme getirdi.

ANC'nin eski gençlik lideri Julius Malema tarafından 10 yıl önce kurulan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF), Haziran 2022'de Ramaphosa'nın hırsızlık olayını örtbas etmeye çalıştığı iddiaları nedeniyle parlamentoda sıkıştırılması da dahil olmak üzere iktidar partisi açısından baş belası oldu.

Bununla birlikte, DA ile seçmenlerden ortaklığı reddetmelerini istemesiyle birlikte, ANC ile koalisyon kurma fikri seçimlerden önce tartışıldı.

Ancak bazı analistler, Ramaphosa'nın yalnızca profilini yükseltmeye çalıştığını inkâr ediyor, ve bazıları Lahey davasının onun yabancı imajını güçlendirdiğini ve yurtdışında karşılanırken ona evde geçici bir süre tanıdığını kabul ediyor.

Bu noktada daha mantıklı ifadelerde bulunan Sooliman, "Bu [UAD davası] ilkeli bir ahlaki duruştu ve bu ülkenin vatandaşlarının hükümetimizin yanında durması önemli" şeklinde konuştu.

Sooliman, "Bazılarının seçimlerden ve ANC'nin fırsatçılığından bahsedeceğini biliyorum, ancak SA ile Filistin arasındaki ilişki 7 Ekim'de başlamadı" dedi.

Yine de yönetimin amacı ne olursa olsun, UAD davasına verilen halk desteğinin azalmayacağına dair bir algı var.

Gerçekten de yolsuzluk skandallarından ve diğer zorluklardan bıkmış olan Güney Afrika, belki de 80'lerde ve 90'ların başlarında apartheid'ı sona erdirmek için yürütülen kampanyadan bu yana görülmemiş bir şekilde küresel ölçekte iyi niyet artışının tadını çıkarırken, hükümete destekte de bir artış beklenebilir.

Geçen haftanın başında UAD'deki hukuk ekibi Johannesburg havaalanında coşkulu bir karşılamayla geri döndü.

Western Cape eyaletindeki apartheid dönemi direniş siyasetiyle yoğun bir şekilde ilgilenen Cape Town merkezli yorumcu ve gazeteci Zubeida Jaffer şunları söyledi:

Bir süredir şaşkındık, ama şimdi aniden ne için bu kadar çok mücadele ettiğimizi görüyoruz ve apartheid Güney Afrika dünyaya apartheid kelimesini kazandırdı. Biz dünyaya adaleti savunmak ve doğruyu savunmak için şiddetli bir kararlılık verdik.


Güney Afrika tarihsel olarak İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşimci sömürgeci işgalini baştan beri eleştirmiş, Filistin davasıyla dayanışmasını her daim ifade etmiş ve İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini düşündüğü hususları kınamak için diplomatik tedbirler almıştır.

Türkiye'de bir kesim Filistin'e olan desteğin tek nedenini senelerce İslamcılığa yorsa da bunun öyle olmadığını Güney Afrika yakın zamanda göstermiş oldu.

Esas konu Mandela gibi hakkın yanında duranların sonunda bir hukuk devleti lideri olduklarını kanıtlamaları meselesidir.

Şöyle ki; hukuk devleti Amerika ya da Fransa gibi terör yapanı desteklemez. Mazlumu korur. Sulh için çalışır. Tavrını ortaya koyar yani kısaca devlet olur. Güney Afrika bugün bunu yapıyor.

Güney Afrika, Nelson Mandela'nın mirasını sürdürmekte ve onun Amerika'nın kötülüğün vücut bulmuş hali olduğunu ilan ettiği 1990'lardaki duygularını yinelemektedir.

Şüphesiz Güney Afrika'nın bu başarısı, Güney Afrika'nın tarihi şahsiyetlerine ve Macassarlı Şeyh Yusuf, Tuan Guru, Ebubekir Efendi, Abdullah Abdurrahman, Steve Biko ve elbette Madiba gibi hayatlarını feda eden özgürlük savaşçılarına dayanan bir zaferdir. Peki biz hukuk devleti olma yolunda neler yapabiliriz?

Bendeniz Güney Afrika'da yaşayan ve üniversitede Filistin meselesini okutan bir Türk tarihçisi olarak birçok sergi ve program düzenledim.

Cape Town Belediye'sine Filistin sokağı ismi verilmesi için başvuruda bulundum. Karınca misali de olsa hakkın ve adaletin yanında durmaya devam edeceğiz.

Türkiye en azından Filistin Kurtuluş Örgütü'nün lideri Ahmed Şukayri'nin (annesi Adanalı Türk) Mısır'da yaşayan oğlu Esad Bey gibi, Filistin direnişinin simge isimlerinden yaşayan efsanevi aktivist Leyla Halit'i ve Filistin'i destekleyen Yahudi alimleri Türkiye'ye davet ederek uluslararası programlarla daha itibarlı bir çalışma yapabilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU