İsrail Han Yunus'ta ilerlerken, Refah'ta bir ikilemle karşı karşıya

Netanyahu, Hamas'tan herhangi bir teklif gelmediğini ve tutukluların ailelerinin anlaşma istediğini açıkladı

Dün Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde dolaşan İsrail tankları / Fotoğraf: Reuters

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus'ta kara harekatını derinleştirerek, savaşın başlarından bu yana ulaşamadığı yerleşim bölgelerine baskınlar düzenledi. Bu adım, bölgedeki yüzlerce Filistinliyi yoğun nüfuslu Refah'a gitmeye zorladı. İsrail'in güvenlik liderleri, bazı Hamas liderlerinin beraberlerinde birkaç İsrailli rehineyle birlikte Refah’a gitmiş olabileceklerine ve buradan Mısır'a geçmeye daha yakın olduklarına ya da sınırdaki tünellerde saklandıklarına inanıyor. Bu durum, İsrail için bir ikilem haline geldi.

İsrail ordusu, geçtiğimiz birkaç saat için Han Yunus'un derinliklerine doğru ilerledi.  İsrail ordusunun daha sonra Nasır ve Al-Amal hastaneleri ile birçok yerleşim bölgesinin çevresini kuşattı. İsrail ordusunun el-Hayr Hastanesi'ne saldırısı sırasında tanklar ilk kez şehrin batısında görüldü.

İsrail ordusu, Han Yunus’taki kara harekatına katılmak üzere 4 tugay daha göndermişti. Bu da buradaki çatışma sahasını kendi lehine çevirmeye çalıştığının işareti olarak görülmüştü. İsrail basını Han Yunus'a yönelik yeni saldırıya 98. Tümen liderliğindeki 4 tugayın katıldığını aktardı. İsrail ordusu tarafından dün akşam yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi'nin güneyindeki Paraşütçü Tugayı'ndan 3 subayın öldürüldüğü bildirildi.

İsrail ordusu, dün şafak vaktinden itibaren Han Yunus’a yoğun bombardıman düzenlemeye başladı. Aksa Üniversitesi, el-Mevasi Okulu ve Han Yunus Sanayi Sitesi sığınma merkezleri başta olmak üzere beş ayrı sığınma merkezini ve yerleşim bölgelerini hedef aldı. İsrail’in bu yoğun bombardımanları sonucunda çok sayıda Filistinli sivil öldü.

Gazze Sağlık Bakanlığı, işgalcilerin Han Yunus’un batısında korkunç suçlar işlediğini, sokaklarda ve hedef alınan binalarda geriye onlarca cansız beden bıraktığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas Hareketi, İsrail ordusunun Han Yunus'ta beş sığınma merkezini doğrudan ve kasıtlı olarak hedef aldığını ve yeni bir savaş suçu işlediğini açıkladı. Açıklamada, İsrail’in sığınma merkezlerine çeşitli silahlarla saldırdığı ve geride onlarca ölü ve yaralı bıraktığı belirtildi.

Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplumun ‘Siyonist İsrail’in güvenli bölgelerdeki sivillere karşı işlediği korkunç suçların sürmesi karşısında siyasi ve tarihi bir sorumluluk taşıdığını’ vurguladı.

Tıbbi kaynaklar, İsrail'in Han Yunus'taki bir sığınma merkezini hedef aldığı bombardımanda en az 50 kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusu, devam ettiğini ve daha derinlere ineceğini söylediği kara harekatı kapsamında Han Yunus'ta silahlı kişileri öldürdüğünü ve Hamas Hareketi’nin buradaki yönetici karargahının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

İsrail, aralık ayı sonlarında Hamas liderleri ve İsrailli rehinelere ulaşmak amacıyla Han Yunus'ta geniş çaplı bir operasyon başlattı, ancak burada şiddetli bir direnişle karşılaştı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki durumun aksine Hamas’ın yetenekleri, savaşçılarının sayısı ve sonsuz bir labirent gibi görünen tünelleri karşısında şaşkınlığa uğradı.

İsrail televizyonu Kanal 12, İsrail ordusunun Han Yunus'ta 4 Hamas tugayından 3'ünü mağlup ettiğini bildirdi. Buna karşın İsrailli komutanlar, Han Yunus'ta bir buçuk aydır hem yer üstünde hem de yer altında aynı anda devam eden çatışmaların yoğunlaşacağını ve durmayacağını tahmin ediyor.

İsrail güvenlik birimleri, operasyonun yer üstünde tamamlanmasının birkaç hafta daha süreceğini tahmin ederken, yeraltında durum biraz daha karmaşık.

Öte yandan İsrail ordusu, Han Yunus'a doğru ilerlemeyi başarsa bile Refah bölgesi İsrail için yeni bir ikilem olmaya devam edecek. İsrailli kaynaklar, dün yüzlerce Filistinlinin Han Yunus'tan Refah'a kaçtığının izlendiğini söyledi. Han Yunus'tan gelen fotoğraflarda çok sayıda bölge sakininin araçlarına yükledikleri birkaç parça eşya ile güneye doğru gittikleri görüldü.

İsrail ordusu, bazı Hamas liderlerinin Filistinlilerle dolu Refah'a geçmeyi başarmış ve İsrailli rehineleri de yanlarına almış olabileceklerinden endişe ediyor.

Mısır'a en yakın nokta olan Refah'ta bir milyon 200 bin Filistinli bulunuyor. Bunların çoğunluğunun yerinden edilmiş olması, buraya düzenlenecek bir saldırıyı son derece karmaşık bir hale getiriyor.

Kanal 12 televizyonuna göre, aslında Refah bölgesi, Hamas'ın son büyük kalesi ve İsrail ordusu bu bölgeyi henüz ele almadı. Bu yüzden bölge büyük bir zorlukla karşı karşıya. Buradaki durum, aynı zamanda Philadelphia (Selahaddin) Ekseni’nde Mısır ile birlikte yeni bir gerçekliğe de gebe.

İşgalci İsrail ordusu, Refah’ta Hamas'ın 3 ila 4 tugayı olması, bölgenin Mısır sınırı yakınlarında yer alması, bölgede köklü bir kaçakçılık endüstrisinin bulunması ve burada herhangi bir operasyon düzenlemek için Mısır ile koordinasyon kurulmasına ihtiyaç duyulması gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya.

Hamas Hareketi’nin askeri kanadı İzeeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Han Yunus’taki ilerleyişi karşısında bölgede çok sayıda İsrail askerinin hedef alındığını ve tanklarının imha edildiğini duyurdu.

Sahadaki çatışmalar devam ederken İsrail, Gazze Şeridi'nde geniş bölgeleri bombalamayı sürdürüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde ölenlerin sayısı yaklaşık 25 bin 300’e, yaralananların sayısı ise 63 bine yükseldi. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan mağdurların binlercesi halen enkazların altında.

Gazze’nin güneyinde bu gelişmeler yaşanırken, arabulucular savaşı sona erdirmek için 90 günlük bir plan sundu. Ancak İsrail, planı kabul etmedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün görüştüğü rehinelerin ailelerinin temsilcilerine şunları söyledi:

Söylendiği gibi Hamas somut bir teklifte bulunmadı, bu doğru değil. Bunu elimden geldiğince açık bir şekilde söyleyeceğim, çünkü kesinlikle acı çekmenize neden olacak birçok yanlış nokta var. Öte yandan bizim de bir önerimiz var, ancak detayına girmeyeceğim.

Pazar günü basında yer alan haberlerde, Hamas'ın savaşı sona erdirmek ve rehineleri serbest bırakmak için bir teklif sunduğu, ancak Netanyahu'nun İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi ve Gazze Şeridi'nin kontrolünün Hamas’a bırakılması gibi şartların yer aldığı teklifi reddettiği bildirildi.

Ancak görüşmede rehinelerin ailelerinin sert çıkışları oldu. İçlerinden bir grup, sevdiklerinin geri dönmesini sağlayacak bir anlaşma yapılması talebiyle İsrail parlamentosu Knesset’teki Maliye Komitesi toplantısına baskın düzenledi. Davetsiz misafirler milletvekillerine, “Onlar Gazze’deki tünellerde otururken siz burada oturmayacaksınız” diye bağırdı.

Göstericiler, Netanyahu'nun Kayserya'daki evinin önünde ve Knesset önünde kamp kurarken, bazıları savaşın tek taraflı olarak sona ermesini ve seçimlerin düzenlenmesini istedi. Tel Aviv'deki göstericiler, cumartesi günü hükümetin düşürülmesini talep ettikleri sloganlar attı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU