ABD'den Rusya uyarısı: "2024'te Avrupa'daki seçimleri kullanacaklar"

Bu yıl Avrupa Parlamentosu seçiminin yanı sıra Britanya, Avusturya ve Gürcistan'da ulusal seçimler de yapılacak

Vladimir Putin, Moskova'da Rusya hükümet mensuplarıyla video bağlantısıyla yapılan bir toplantıya başkanlık ediyor (AFP)

ABD'den üst düzey bir yetkili, bu yıl birçok Avrupa ülkesi seçimlere hazırlanırken Vladimir Putin'in Avrupa'daki kamuoyunu Ukrayna aleyhine çevirmek için bilgi savaşı yürütmeyi planladığını söyledi.

Küresel Etkileşim Merkezi (Global Engagement Center/GEC) Özel Temsilcisi ve Koordinatörü Jamie Rubin, "Rusya bu yıl Avrupa'da yapılacak bir dizi seçimin, yürüttüğü savaş karşısındaki olağanüstü koalisyon ve disiplinli muhalefeti değiştirebileceğini umuyor" diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir kurum olan GEC'nin görevi, yabancı devlet propagandasına karşılık vermek ve ABD hükümetinin terörle mücadeleyle ilgili kamusal iletişimini koordine etmek.

Bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yanı sıra Britanya, Avusturya ve Gürcistan'da ulusal seçimler de yapılacakken Rubin, Rusya'nın yanı sıra Çin'in de devlet propagandasına bağımsız gazetecilik süsü vermek için uluslararası operasyonlar yürüttüğünü söylüyor.

Rubin şöyle belirtiyor:

Rusların bu seçim döneminde Ukrayna'ya ilişkin görüşleri değiştirmeye çalışmak için Avrupa çapında bilgi operasyonları yürüteceğine inanıyoruz.

Özellikle endişe duyulan ülkelerle ilgili daha fazla ayrıntıya girmeyen Rubin, propaganda sözkonusu olduğunda bu yıl ortaya çıkan en önemli tehditlerin, savaşın vurduğu Ukrayna'nın en büyük müttefiklerinin pek çoğuna ev sahipliği yapan Avrupa'da olduğunu söylüyor; Avrupa ülkeleri, ABD'yle birlikte Kiev'e büyük miktarlarda askeri ve mali yardım sağlıyor.

Geçen yıl GEC, Latin Amerika'daki yerel haber kuruluşlarının propaganda ve dezenformasyon yayması için Rusya'nın finanse ettiği bir çalışmayı ifşa etmişti.

Rusya o dönemde GEC'nin iddialarının asılsız olduğunu iddia etmişti.

Gizliliği kaldırılan istihbaratın bir başka değerlendirmesindeyse Moskova'nın, halkın demokratik seçimlerin güvenilirliğine duyduğu inancı zayıflatmak için casusları, sosyal medyayı ve Rus devlet medyasını kullandığı belirtilmişti.

ABD'deki 2020 başkanlık seçiminde ABD ve NATO müttefiklerinin topladığı istihbaratta Vladimir Putin'in, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın 2016 seçimini kazanmasını sağlamaya çalıştığı tespit edilmişti.

Rusya Devlet Başkanı, Trump'ın 2016'daki rakibi olan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la da yıllardır süren bir husumet içindeydi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU