Avrupa Birliği’nden Husileri saldırılarından caydırmak amacıyla Kızıldeniz'de görev misyonu oluşturulmasına onay

AB Siyasi ve Güvenlik Komitesi görev misyonuna ilk desteği verirken misyon, bu fikri destekleyen ortaklarla iş birliği yapacak

Görev misyonu, gemileri Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarından korumayı amaçlıyor / Fotoğraf: Reuters

Avrupalı diplomatlar tarafından dün yapılan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin gemileri İran destekli Yemenli silahlı Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarından korumak için bir deniz misyonu oluşturma fikrine ilk desteği sağladıklarını bildirdiler. Bundan önce bölgede ABD liderliğinde askeri bir misyon başlatılmıştı.

Yemen'in büyük bir bölümünü kontrol eden Husilerin saldırıları sonrasında birçok nakliye şirketi gemilerinin Kızıldeniz rotasını kullanmasından kaçındı.

Husiler, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de süren savaşta Filistinlilerle dayanışma içinde hareket ettiklerini söylüyorlar.

Avrupalı diplomatlar, AB’nin dış ve savunma politikasıyla ilgilenen AB Siyasi ve Güvenlik Komitesi’nin fikri destekleyen ortaklarla iş birliği yapacak olan misyona ilk desteği verdiğini belirttiler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görev misyonun en geç 19 Şubat'a kadar oluşturulması ve misyonun hızla çalışmalarına başlaması hedefleniyor.

Birçok diplomat, bölgedeki gerilim nedeniyle süreci hızlandırmayı umduklarını söyledi. AB dışişleri bakanları, konuyu 22 Ocak'ta görüşecekler.

AB’nin misyonu öneren diplomatik kolu olan AB Dış İlişkiler Servisi, gizli müzakereler hakkında yorum yapmayı reddetti.

ABD geçten ay kendisinin ve diğer ülkelerin, dünyanın en önemli ticaret arterlerinden birindeki rahatsızlıkların küresel ekonomi üzerindeki etkisine dair korkuları hafifletmek amacıyla Refah Muhafızı Operasyonu adlı yeni bir görev misyonuyla Kızıldeniz'de devriye gezeceğini duyurmuştu.

Ancak ABD'nin bazı müttefikleri, özellikle de Avrupa ülkeleri, misyonla ilgili çekincelerini dile getirerek, misyonun ABD liderliğinde olması fikrine karşı çıktılar.

Independent Arabia’nın haberine göre bir diplomat, meselenin temelinde her zaman komuta ve kontrolün yattığını, AB ile NATO çerçevesinde her ülkenin kendi kararları üzerinde siyasi kontrolü elinde tuttuğunu, fakat gönüllülerden oluşan bir ittifakta kontrolün birincil devletin elinde olduğunu söyledi.

AB ülkeleri ile Asya ülkeleri arasındaki ticarette malları taşıyan gemilerin büyük bir kısmı Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’nı kullanıyor. Ancak nakliye şirketleri, gemilerinin rotasını değiştirdi.

Bunu yapan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Gemiler artık Ümit Burnu üzerinden Afrika'nın çevresini dolaşıyor. Bu da ticaretin gerilemesine ve maliyetlerin artmasına neden oluyor.

Avrupalı 3 diplomat, görev misyonunun AB’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası çerçevesinde AB liderliğinde üç gemiyle başlayacağını söylediler.

Diplomatlardan ikisi, misyona ilk desteği verecek olan ülkelerin, bölgede savaş gemileri bulunan Fransa ve İtalya ile Hessen sınıfı firkateyn göndermeyi planlayan Almanya olduğunu belirttiler.
 


Fransa, Kızıldeniz’de görev yapan FS Languedoc çok maksatlı firkateyninin halihazırda ABD liderliğindeki misyonla koordinasyon sağladığını ve istihbarat alışverişinde bulunduğunu açıkladı. 

AB’nin görev misyonunu finanse edeceğini ifade eden diplomatlar, ülkelerin daha sonra bölgedeki gemilerini rotasyona tabi tutabileceklerini, kendi istekleriyle katkıda bulunabileceklerini ya da yalnızca üstü kapalı onay verebileceklerini de belirttiler.

Halen devriye faaliyetleri dışındaki angajman kurallarının net bir şekilde tanımlanmasına ve yeni görev misyonunun enerji zengini Körfez bölgesinin stratejik önemdeki girişi olan Somali kıyısı ve Hürmüz Boğazı açıklarındaki diğer AB misyonlarıyla koordinasyon kurmasına ihtiyaç duyuluyor.

FS Languedoc firkateyninin Kızıldeniz'deki İHA’ları vurmak için füzeler kullandığını aktaran diplomatlardan ikisi, AB’nin yeni misyonunun da bunu kabul edeceğini söyledi.

İtalya, İspanya ve Fransa, geçtiğimiz hafta ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husilere yönelik saldırılarına katılmayıp, 10 ülkenin saldırıları meşru gösteren ortak bildirisini imzalamaktan kaçındılar.

Bildiri AB üyelerinden yalnızca Hollanda, Almanya ve Danimarka tarafından imzalandı.

 

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU