Aramco CEO'su petrol arzının sıkılaşacağını öngördü ve Kızıldeniz'deki riskleri vurguladı

"Daha fazla tankere ihtiyaç olacak ve bu tankerler daha uzun bir yolculuk yapmak zorunda kalacak"

Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan petrol devi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, küresel petrol piyasalarının kısa vadede Kızıldeniz'deki aksaklıklarla başa çıkacağını fakat Husilerin gemilere yönelik saldırılarının uzun süre devam etmesi hâlinde gemilerin rotalarını uzatması nedeniyle tanker eksikliğine ve ürün tedariğinde gecikmeye yol açacağını belirtti.

Nasser Reuters'a yaptığı açıklamada, tüketicilerin son iki yılda stoklardaki 400 milyon varil petrolü tüketmelerinin ardından petrol piyasasının sıkılaşmasını beklediğini ve artan talebi karşılamak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yedek kapasitesinin ana kaynak hâline geldiğini belirtti.

Nasser bu hafta İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda verdiği röportajda, "Kısa vadede yeterli tanker olabilir. Fakat uzun vadede bu bir sorun olabilir" diye belirtti ve şöyle devam etti:

Daha fazla tankere ihtiyaç olacak ve bu tankerler daha uzun bir yolculuk yapmak zorunda kalacak.

Husilerin saldırıları sonrasında konteyner gemileri, Asya'dan Avrupa'ya en hızlı gidilen deniz rotası olan ve küresel deniz taşımacılığının yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'na uzanan Kızıldeniz'den geçiş öncesinde ya duraklamak ya da yön değiştirmek zorunda kalıyordu.

Nasser, Aramco'nun doğudaki petrol tesislerini batı kıyısına bağlayan ve Süveyş Kanalı'na daha hızlı erişim sağlayan bir petrol boru hattını kullanarak, Husilerin saldırılar düzenlediği Yemen kıyısındaki Babülmendep Boğazı'nı kullanmaktan vazgeçebileceklerini açıkladı.

Bazı petrol ürünlerini taşıyan gemilerin Afrika'nın etrafını dolaşmak zorunda kalabileceğini söyleyen Nasser, Suudi Arabistan ve Yemen arasındaki barış görüşmeleri sonucunda Husilerin Aramco'nun tesislerine yeniden saldırmalarını beklemediğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU