Kamikazelerin son mektupları, Japon ordusunun özel saldırı birliğine ışık tutuyor

"Eğer bu mektuplardan ders çıkarabilseydik, dünya çok daha barışçıl bir yer olurdu"

Müzede savaşta ölen genç kamikaze pilotlarının fotoğrafları ve kimlik bilgileri de gösteriliyor (AP)

II. Dünya Savaşı'nda görev yapan genç kamikaze pilotlarının son mektupları, Japonya'nın özel birliği hakkında bilgi sağladı.

Japonya'nın Kagoşima eyaletinin aynı adı taşıyan başkentindeki Chrian Barış Müzesi'nin hazırladığı "Bir Kamikazenin Zihni" adlı kitap, hem savaşın trajedisine hem de dönemin Japonya İmparatorluğu'nun Özel Saldırı Birimleri'ne ışık tutuyor. 

En genci 16, en büyüğüyse 32 yaşında olan kamikaze pilotlarının sevdiklerine yazdığı son mektuplarda, askerlerin görevlerine bağlılığı ve savaşın yarattığı yıkım dikkat çekiyor.

32 yaşındaki Yoshio Itsui, geride bıraktığı üç çocuğundan en küçüğüne yazdığı son mektubunda "Çok çalış, mükemmel bir Japon ve İmparator'un oğlu olarak büyü" ifadelerini kullanıyor. 

Ancak kitapta paylaşılan bilgilere göre Itsui'nin savaşta öldüğünü öğrenen eşi sütten kesiliyor ve pilotun oğlu, kendisine yazılan mektubu okuma şansı bulamadan yaşamını yitiriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kitapta, 17 ila 19 yaşındaki birçok gencin Özel Saldırı Birimi kurulmadan önce Genç Pilotlar adlı bir program kapsamında, sonradan kamikaze olacaklarından habersiz eğitim gördüğü bilgisine yer veriliyor. 

Bu pilotların çoğu, savaşın sonlarına doğru 1944'te kurulan Özel Saldırı Birimleri'ne dahil edilip intihar görevlerine gönderiliyor. Kitapta, genç pilotların intihar dalışı yapacaklarını öğrendiğine "tereddütsüz şekilde görevlerini kabul ettiği" belirtiliyor.

Ayrıca bazı kamikaze pilotlarının göreve çıkmadan önce son gecelerini Chiran'da yer alan Tomiya Inn'de geçirdiği de anlatılıyor. Kamikaze pilotları, restoranın sahibi Tome Torihama'yı bir sırdaş olarak görüyor, ordunun sansürüne takılmadan ailelerine ve sevdiklerine Torihama aracılığıyla mesaj gönderiyordu. 

Bu mekan Torihama'nın büyük torunu Kenta Torihama tarafından halen restoran olarak işletiliyor. Kenta, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e kamikaze pilotlarının son mektuplarından ders çıkarmanın çok önemli olduğunu söyleyerek, "Eğer bunlardan bir şeyler öğrenebilseydik, dünya bugün çok daha barışçıl bir yer olurdu" dedi. 

Müzenin paylaştığı bilgilere göre savaşta toplamda 1036 genç, kamikaze pilotu olarak hayatını kaybetti.

Pentagon'un verilerine göre, ABD Donanması için en ölümcül savaş Pasifik Cephesi'ndeki Okinava Muharebesi'ydi. 1 Nisan 1945 - 22 Temmuz 1945'te gerçekleşen çatışmalarda, Okinava adası açıklarında düzenlenen kamikaze saldırıları sonucunda ABD Donanması'nın 26 gemisi batarken, 168 savaş gemisi de hasar görmüştü.

Japonya, kamikaze pilotlarının mektuplarının UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için 2014'te talep göndermiş, Çin ve Güney Kore buna tepki göstermiş, Birleşmiş Milletler de isteği reddetmişti. Kagoşima eyaletindeki Minamikyushu şehrinin belediye başkanı Kampei Shimoide, 2015'de talebi yenilemiş fakat sonuç alınamamıştı.


Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU