Amerikalı yetkili: İran 2023 yılında yaklaşık 800 kişiyi idam etti

Abram Paley, İran’da “mahkemeler adil değil” dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Abram Paley dün yaptığı açıklamada, İran'ın 2023 yılında yaklaşık 800 vatandaşını idam ettiğini bildirdi.

Paley, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, "İran hükümetinin zulmünün 2023'te yaklaşık 800 vatandaşın idam edilmesiyle yeni seviyelere ulaştığını" belirterek, "infazların çoğunun adil olmayan yargılamalar ve keyfi tutuklamaların ardından gerçekleştiğini" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paley, idam cezalarının "yeterli hukuki danışmanlıktan yoksun sanıklara yönelik düzmece yargılamalar sonrasında uygulandığına" dikkat çekti.

Paley, “ABD'nin, İran'ın insan hakları savunucularını hedef almak için idam cezası uygulamasını şiddetle kınadığını” vurguladı.

Abram Paley idamlar, “İranlıların, siyasi ve güvenlikle ilgili suçlamalarla karşı karşıya olan, 4'ü Kürt milliyetçiliği nedeniyle siyasi tutuklu bulunan ve ikisi de geçen yılki protestolar sırasında tutuklanan 6 kişinin infazını durdurmak için kampanya başlattığı dönemde gerçekleştiğini” belirtti.

Yurtdışındaki Farsça yayın yapan medya, idam cezalarının onaylanmasının ardından altı mahkumun ailelerinin Evin Cezaevi önünde protesto gösterisi düzenlediğini bildirdi.

Merkezi Oslo'da bulunan İran İnsan Hakları Örgütü, uluslararası örgütlere, bu altı kişinin infazının durdurulması için müdahale çağrısında bulundu. Örgütün yöneticisi Mahmud Emiri Mugaddem, "Ölüm cezasına çarptırılan diğer birçok mahkum gibi onlar da en temel adil yargılama standartlarından yararlanamadılar ve cezaları İslam Cumhuriyeti yasalarına göre bile yasa dışı" ifadelerini kullandı.

Paley, geçtiğimiz hafta dört siyasi tutukluya idam cezası verilmesini kınadı ve "İran rejimi, siyasi muhalifleri ve barışçıl gösteri düzenleyenleri asılsız suçlamalar, zorla itiraflar ve adil olmayan yargılamalarla susturmaya devam ediyor." dedi.

Amerikalı yetkilinin bu açıklaması, Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü tarafından yayınlanan ve bir yıl içinde belgelenen idam vakalarının sayısını belirten rapor yayınlanmadan önce yapıldı. İdam vakalarını izleyen bu örgüt, geçen yıl birçok kez idam vakalarının rekor sayıya ulaşacağından endişe duyduğu konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Örgüt, yetkililerin 2010'dan bu yana 70'i reşit olmayan ve 209'u kadın olmak üzere, 7.858 kişiyi idam ettiğini açıkladı.

Buna karşılık İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (Hrana), “2023 yılında İran'da en az 746 kişinin idam edildiğini, bunun 2022'ye kıyasla yüzde 32'lik bir artış gösterdiğini” belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU