İran Devrim Muhafızları'ndan Erbil'e balistik füze saldırısı: 4 kişi hayatını kaybetti

Yaklaşık 10 patlama sesi duyulduğu kaydedildi

Fotoğraf: Rudaw

Erbil’de Uluslararası Havalimanı, Pirzin ve Bineslawa semtlerinde üst üste şiddetli patlama sesleri duyuldu. Saldırıda birçok sivil bölgenin balistik füzelerle hedef alındığını ve saldırıda ilk belirlemelere göre 4 sivilin hayatını kaybettiğ, 6 sivilin de yaralandığı açıklandı. Saldırıda evine 5 füze isabet eden Pêşrew Dizayi, kızı ve Iraklı iş insanı Kerem Mikhail hayatını kaybetti, evdeki Dizayi’nin eşi, 2 çocuğu ve 2 Filipinli çalışan yaralandı. Diğer yerleşim yerlerine düşen füzelerde ise 12 sivil yaralandı.

Irak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

15-16 Ocak 2024 günü saat 23.30'da İran Devrim Muhafızları Erbil'de birçok sivil bölgeyi çok sayıda balistik füzeyle hedef aldı. Maalesef ilk belirlemelere göre 4 sivil şehit oldu, 6 sivil de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Devrim Muhafızları, saldırının İran’a muhalif grupların mevzilerini hedef aldığını iddia etti. Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil'e yönelik saldırılar düzenlendi. İstikrarlı bir bölge olan Erbil hiçbir zaman hiçbir tarafa tehdit kaynağı olmamıştır. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin ve Irak'ın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Irak federal hükümeti ve uluslararası toplum bu suça karşı sessiz kalmamalıdır.

 

Yerel medyada yer alan haberlerde, başta ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyulduğu ifade edildi.

Barzani'den uluslararası topluma çağrı

 İran Devrim Muhafızları’nın Erbil’e yönelik saldırısını sert bir dille kınayan Başbakan Mesrur Barzani, Irak’tan tavır sahibi olmasını, uluslararası toplumdan da duruma sessiz kalmamasını istedi.

Barzani, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Erbil bugün erken saatlerde bir kez daha İran Devrim Muhafızları'nın füze saldırısının hedefi oldu. Bu geceki haksız saldırıda ne yazık ki çok sayıda sivil şehit oldu ve yaralandı. Yüce Allah’tan şehitleri cenneti ile onurlandırmasını, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kürdistan Bölgesi halkına yönelik bu alçakça saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. Bağdat hükümetini, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğinin açık ihlali olan bu saldırıya karşı ilkeli bir tavır almaya çağırıyorum. Ayrıca uluslararası toplumdaki ortaklarımıza da Kürdistan halkına yönelik art arda yapılan saldırılar karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulunuyorum.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani,  sosyal medya hesabından Erbil'de dün gece birçok noktaya gerçekleştirilen saldırılara ilişkin açıklamada bulundu. "Bu korkakça şiddet eylemi insanlığa karşı büyük bir ihlal ve inkar edilemez bir suçtur." ifadelerine kullanan Hevramani, Irak merkezi hükümeti ve uluslararası toplumun bu "gerekçesiz suça" karşı net bir tutum sergilemesi gerektiğini kaydetti. Hevramani, "İran güçlerinin Erbil'e saldırısındaki kurbanlar kadınlar, çocuklar ve sivillerdi." ifadelerine yer verdi.

İran: Erbil'de vurduğumuz yer MOSSAD üssüydü

İran Dışişleri Bakanlığı, dün gece Irak'ta saldırı düzenlenen yerlerin MOSSAD üssü olduğunu öne sürdü.  İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin Suriye ve Irak'taki hedeflere düzenlediği balistik füze saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, saldırıları "İran'ın ulusal güvenliğine karşı hareket edenlere yönelik bir tepki" olarak nitelendiren Kenani, Tahran'ın diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ancak aynı zamanda "ulusal güvenlik tehditlerini caydırmak için meşru ve yasal hakkını" kullandığını ifade etti. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Kuzeyinde Erbil'deki Mossad casusluk üslerini vurduklarını iddia etmişti. IRNA'nın haberine göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan ilk yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

İran düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casuslar ve teröristlerin karargahları, geceyi sabaha bağlayan saatlerde balistik füzelerle hedef alınarak imha edildi.

 

Mesut Barzani: Sabrımızın sınırı vardır

Irak'ta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarına sert bir şekilde tepki vererek, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız.” dedi. KDP lideri Barzani, dün gece birçok noktaya gerçekleştirilen saldırılara ilişkin açıklamada bulundu. "Erbil’in 2020'den bu yana onlarca kez İran Devrim Muhafızları Ordusu ve onlara bağlı güçlerin füze ve İHA saldırılarının hedefi olduğunu" belirten Barzani, bu saldırıların IKBY halkına yönelik “açık bir zulüm” olduğunu kaydetti. Barzani, bu saldırıları düzenleyenlerin “kendi sorunlarını örtbas etmek istediklerini” kaydederek, “Erbil'e saldırıları düzenleyenler ve bu suçun arkasındakiler iddialarının hiçbir temelinin olmadığını çok iyi biliyor.” ifadelerini kullandı.

KDP lideri, bu saldırının bir suç olduğunu ve suçsuz bir ailenin topluca katledildiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

Artık sabrımızın bir sınırı vardır. Bu saldırı mertçe ve yiğitçe değildir. Burada sözüm İran halklarına. İran halklarına daima saygı duydum. Daima dostluk ve kardeşlik elini uzattık. Sizi temin ederim ki Erbil'e ve Kürdistan Bölgesi halkına karşı işledikleri suçlar için öne sürdükleri bahanelerin aslı esası yoktur. Bu iddialar gerçeklikten uzaktır. Saldırganlar izin verirse gelin Erbil'de gerçekleri kendi gözlerinizle görün. Zulümlerine sonsuza kadar devam edemezler. Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Füze ve İHA saldırıları düzenleyen İranlı saldırganlara da şunu söylüyorum: Kadın, çocuk ve sivil insanlarımızı şehit etmekte iftihar edilecek hiçbir şey yok. Bizi öldürebilirsiniz ancak emin olun irademizi kıramazsınız.

ABD'den sert ifadeler

Önümüzdeki günlerde masum insanlarımıza yönelik bu vahşi saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız. ABD, Erbil'i hedef alan İran'ın füze saldırılarını şiddetle kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın toplantısında İran tarafından yapılan saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Miller, "ABD, İran'ın bugün Erbil'e düzenlediği saldırıları güçlü biçimde kınıyor ve saldırılarda ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyor." dedi.

ABD'nin, Irak hükümetine ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) verdiği desteğe dikkati çeken Miller, "İran'ın, Irak'ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.

Devrim Muhafızları üstlendi

Saldırıyı İran Devrim Muhafızları Ordusu üstlendi.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın Devrim Muhafızları Ordusunun yazılı açıklamasına dayandırdığı habere göre, bölgedeki casus karargahları ve İran karşıtı terörist grupların toplanma alanları balistik füzelerle hedef alındı.

Habere göre, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi. Operasyonun detayları daha sonra açıklanacak.

 

Rudaw, AA

DAHA FAZLA HABER OKU