Antalyasporlu Yehezkel'in gözaltına alınması İsrail basınında nasıl görüldü?

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "2024 Türkiyesi işte bu, utanın!" dedi

Yehezkel, eylülde İsrail liginden Antalyaspor'a transfer olmuştu (AA)

Trendyol Süper Lig'in 20. haftasında Antalyaspor'un Trabzonspor'u konuk ettiği karşılaşmada yaptığı gol sevinci nedeniyle gözaltına alınan İsrailli futbolcu Sagiv Yehezkel, ülkesinde de gündem oldu.

Yehezkel, karşılaşmanın 68. dakikasında attığı golün ardından bileğine sarılı bandajda yazan 7.10 ve 100Days (100 Gün) yazılarını kameraya göstermişti. Dün oynanan karşılaşma 1-1'lik eşitlikle sonuçlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine yönelik saldırılarında ölen 1200 kişiyi anan Yehezkel önce kadro dışı bırakıldı, ardından hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

İsrail merkezli yayın kuruluşu Ynet, Yehezkel'in takım yöneticilerine, tek amacının "Gazze'deki İsrailli rehineler için insani bir jest yapmak" olduğunu söylediğini aktardı.

Habere göre Yehezkel, "Onların 100 gündür rehin tutulmasına dikkat çekmek benim için önemliydi. Provokasyon yapmak veya pozisyonumu açıklamak gibi bir niyetim yoktu. Türkiye'deki hassasiyeti biliyorum" ifadelerini kullandı.

İsrailli futbolcu, Gazze savaşında ölenlerin anıldığı 21 Ekim'de kulüp yöneticilerinin kendisiyle konuşarak Gaziantep'teki maça gelmemesine izin verdiğini de aktardı.

Yehezkel, "Türkiye'de bulunduğum süre boyunca sadece futbola odaklanmakta ısrarcı oldum" diye konuştu.

Futbolcuya yakın bir isim, Ynet'e konuşarak, "Ailesi büyük bir baskı altında ve işlerin daha da kötüye gitmemesini umuyor. Türkiye'de ne yaptıklarını görüyoruz. İsrail'i kötülemek için ona karşı bir dosya uydurmaya çalışıyorlar. Tüm bunlar sadece insani bir anma için" ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililerin Yehezkel'in avukatlarıyla iletişime geçerek "düşük profil" sergilemelerini istediği ve kendilerinin konuyla ilgileneceğini söylediği öne sürüldü.

 


Bunun yanı sıra İsrail Futbol Federasyonu Başkanı Moshe Shino Zuaretz'in kadro dışı kararının ardından Yehezkel'le görüştüğü ve Antalya'ya bir özel uçak göndermeye karar verdiği ancak İsrailli futbolcunun bu karardan kısa bir süre sonra gözaltına alındığı iddia edildi.

Times of Israel'in haberindeyse, İsrailli futbolcunun "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla gözaltına alındığı ve kısa süre içinde hakim karşısına çıkacağı belirtildi.

Haaretz gazetesi Yehezkel'in "milli değerlere aykırı hareket ettiği gerekçesiyle" kadro dışı kaldığını vurgulayarak, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Antalyasporlu futbolcu hakkında soruşturma başlatıldığı yönündeki açıklamasını paylaştı.

Jerusalem Post'ta yer alan haberdeyse, eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in konuyla ilgili yorumu yer aldı.

Bennett dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin Geceyarısı Ekspresi'ne hoşgeldiniz. Bu inanılmaz" ifadelerini kullandı.

Yehezkel'in basit bir işaret nedeniyle sözleşmesinin feshedildiğini ve ardından gözaltına alındığını belirten Bennett, "2024 Türkiyesi işte bu. Utan, Türk hükümeti" dedi.



Independent Türkçe, Ynet, Times of Israel, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU