Eski Şin Bet Direktörü Ayalon: "İsrail, İkinci İntifada lideri Barguti'yi serbest bırakmalı"

"Mervan Barguti, iki devletli çözüme yönelik müzakerelere liderlik edebilir"

Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde İsrail saldırıları nedeniyle 1,9 milyona yakın kişi yerinden edildi (Reuters)

İsrail'in iç istihbarat servisi Şin Bet'in eski direktörü Ami Ayalon, Tel Aviv yönetiminin hapisteki İkinci İntifada lideri Mervan Barguti'yi serbest bırakması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayalon, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'da dün yayımlanan söyleşisinde, Filistinliler kendi devletlerini kurana kadar İsrail'in güvende olmayacağını belirtti.

Eski istihbaratçı, Tel Aviv yönetiminin bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik müzakereleri yönetmesi için Barguti'yi serbest bırakması gerektiğini savundu. 

Ayalon, Hamas'ı tamamen yok etmenin askeri açıdan mümkün olmadığını ve Gazze'ye düzenlenen operasyonların militanlara desteği artırma riski taşıdığını belirterek şöyle devam etti:

Biz İsrailliler ancak Filistinliler umut sahibi olduğunda güvenliğe kavuşacağız. Denklem budur. Askeri terimlerle ifade etmek gerekirse, kaybedecek bir şeyi olmadığına inanan bir kişi ya da grubu caydıramazsınız.

Ayalon, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından İsrail ordusunun misillemesini haklı bulduğunu belirtirken, İsrail kamuoyunda tüm Filistinlilerin Hamas üyesi ya da destekçisi olarak görüldüğüne dikkat çekti. 

Bir dönem İsrail Donanması'nın komutanlığını da yapan Ayalon, "Filistin halkı fikrini kabul edemiyoruz çünkü bunun İsrail devleti fikrinin önünde büyük engel oluşturduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Bu bakış açısının değişmesi gerektiğini ifade eden 78 yaşındaki eski istihbaratçı, Barguti'nin serbest bırakılmasının iki devletli çözümle ilgili yapıcı müzakerelerin başlamasını sağlayacağını belirterek şunları söyledi: 

Filistinlilerin yaptıkları son anketlere bakın. Filistinlilerin, İsrail'in yanında kurulacak bir devlete sahip olmasını sağlayacak tek lider o. Bunun ilk sebebi iki devletli çözüme inanması, ikincisiyse bizim hapishanelerimizde yatarak meşruiyetini kazanmış olması.

İşgal altındaki Filistin topraklarında, 28 Eylül 2000 - 8 Şubat 2005'te yaşanan ve İkinci İntifada diye anılan ayaklanmada, 4 bin 412 Filistinli öldürülmüş, 48 bin 322 kişi de yaralanmıştı. Çatışmalarda İsrail tarafındaysa 1069 kişi öldürülmüş, 4 bin 500 kişi de yaralanmıştı.
 

barguti.jpg
Barguti, hapisten Filistin halkına "üçüncü İntifada" çağrısı da yapmıştı (Reuters) 


Ayaklanmaları örgütleyen kişiler arasında yer alan Barguti, 5 Nisan 2002'de Batı Şeria'daki Ramallah'ta İsrail ordusu tarafından yakalanmış, daha sonra 5 defa müebbet hapse mahkum edilmişti.

Barguti, Batı Şeria'yı yöneten Filistin Ulusal Yönetimi'nde milletvekili olarak görev yaptığı gibi, partinin silahlı kanadı Tanzim'e de liderlik etmişti. İsrail ve Hamas arasındaki rehine takaslarında Barguti'nin serbest bırakılması da gündeme gelmiş fakat İsrail buna yanaşmamıştı. 
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 10 bin 300'ü çocuk, 7 bin 100'ü de kadın en az 23 bin 968 kişi öldürülürken, 60 bin 582 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 522'si asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU