Kahramanı olmayan bir olay

Bu belki de tarihteki en cesur kararlardan biri ve sadece Churchill'in dediği ve Ebu Ammar'ın da tekrarladığı gibi "cesurların barışı" değil, bundan da fazlası

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan / Fotoğraf: armenpress.am

Ukrayna savaşı ve Gazze savaşından sonra en önemli haber veya olay nedir?

Bunun cevabını çok arayabiliriz ama asla bulamayabiliriz. İnsanlar için önemli olan şeylerin mutlaka güzel olması gerekmez.

Ukrayna savaşına olan ilginin, takibin zirvesindeyken nasıl unutulmaya doğru düşüşe geçtiğine dikkat edin.

Küresel dikkat hemen Gazze'ye yöneldi; bu dikkat, her zaman Filistinlilere ve dünyanın daha önce hiç görmediği insanlık durumuna duyulan sempatiden kaynaklanmıyor.

Aksine bu dikkat nefret, cinayet, yıkım ve kan sahneleri yüzünden.

Bunlar, çok özür dileyerek söylüyorum; insanın, sizin, benim ve birkaçı hariç tüm toplumların doğasıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her zaman "olaylar" derken, savaşlar, çekişmeler ve bitmek bilmeyen çatışmalar gibi kötü olayları kastediyoruz.

İngiltere Kralı'nın Washington ziyareti bir olay değil.

Amerikan başkentinde üç İngiliz’in öldürülmesi haber ajanslarını alarma geçiren bir olay değil.

Ukrayna savaşı ile Gazze savaşı arasında, (benim için) ender rastlanan ya da eğer tarihçiler buna dikkat ederse belki bir emsal teşkil edebilecek bir insani olay meydana geldi.

Vahagn Haçaturyan isimli bir adam, komşusu Azerbaycan ile savaşa gitmek yerine, tüm Ermeni vatandaşlarını tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinden çekip tek kurşun bile atmadan kendi ülkelerine döndürmeye karar verdi.

Haçaturyan birçok çılgın ve kan emici tarafından korkaklık ve ödleklikle suçlandı.

Bu kişiler sağ salim dönen 100 bin Ermeni'nin gerçekleşemeyecek bir kahramanlık adına kanlar içinde kalmasını veya öldürülmesini tercih ederlerdi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı, ülkesini ve düşmanını cinayetten, yıkımdan, kandan ve daha fazla nefretten korumak için aptallığı göze aldı.

Bu belki de tarihteki en cesur kararlardan biri ve sadece Churchill'in dediği ve Ebu Ammar'ın da tekrarladığı gibi "cesurların barışı" değil, bundan da fazlası.

Çünkü buradaki düşman, rakip ve karşı takım değil, hem zafer kazanıp hem de evlerini, geçim kaynaklarını, mallarını, tarihlerini koruyabileceklerine safça inanmaya devam eden aile, akraba ve arkadaşlardır.

Varoluşçuların deyimiyle "kahramansızlık" ya da anti-kahramanlık veya insanlığın üzerinde uzlaştığı her türlü kahramanlığı hiçe sayan kahramanlık bilgeliğine çağrıda bulunurken insan çekingenlik duyar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU