4 bin 500 yıllık Antik Mısır mezarı bulundu

Kaymak taşından kap ve küçük bir çocuğun yanı sıra gömülü, renkli maske takmış yetişkin kalıntıları bulundu

Mısırlı-Japon arkeoloji ekibi Sakkara'da yeni keşiflere imza attı (Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı)

Mısır'da 4 bin yıldan eski olduğuna inanılan antik mezar keşfedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısırlı ve Japon arkeologlardan oluşan ekip Sakkara'da yürüttükleri çalışmalar sırasında gömütler, mimari öğeler ve başka eserler buldu. Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı bulguları cumartesi günü doğruladı.

Ahram Online'a göre keşifler arasında renkli maskeyle gömülmüş bir insan kalıntısı ve İkinci Hanedanlık'a ait olduğu düşünülen küçük bir çocuk mezarı da bulunuyor. Uzmanlar mezarın MÖ 2649'la 2150 arasına ait olduğunu söylüyor.

Diğer eserler arasında 18. Hanedan'a (MÖ 1550-1295) ait, iyi korunmuş kaymaktaşı bir kap içeren bir tabut var. Ptolemaios dönemine ait gömütler de ortaya çıkarıldı.

Başlangıçta cenaze uygulamalarında öne çıkan bir tanrı olan eski Mısır tanrıçası İsis'i ve Ptolemaios dönemlerinde sessizlik ve sırlar tanrısı olan çocuk tanrı Harpokrates'i tasvir eden, pişmiş topraktan iki heykel de keşfedildi.

Ahram'a göre çeşitli tılsımlar, çömlek modelleri ve kırık çömlek parçaları olan ve hiyeratik (Antik Mısır'da kullanılan el yazısı) yazıtlar içeren ostrakalar da keşifler arasında.

 

Sakkara
Mısır'ın Gize İli'ndeki Sakkara kazı alanında bir ekip tarafından İkinci Hanedanlık dönemine ait bir mezar ve daha fazla eser keşfedildi (Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı)

 

Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı'nın Facebook'ta yaptığı paylaşımda şöyle dendi:

Arkeoloji Yüksek Konseyi (AYK) ve Waseda Üniversitesi arasındaki ortak Mısır-Japon arkeoloji çalışması, Sakkara bölgesinde İkinci Hanedanlık'a ait bir kaya mezarını, bir dizi mimari unsuru, gömütleri ve arkeolojik buluntuları ortaya çıkarmayı başardı.

Çalışmada, bu sezon bulunan tüm arkeolojik buluntuların kayıt ve arkeolojik dokümantasyonunu gerçekleştirildi.
 

Sakkara
Mısır'ın Gize İli'ne bağlı Sakkara'daki bir mezar alanında bulunan renkli maske (Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı)


Japon ekibin başındaki Nozomu Kawai, Ahram'a yaptığı açıklamada keşfin "bu bölgenin tarihine ilişkin paha biçilmez bilgiler sağladığını" söyledi.

AYK'nin genel sekreteri Mustafa Veziri ise şöyle konuştu:

Ortaya çıkarılan eserler ve mezarlar, bu antik uygarlıkta yaşamış olanların hayatlarına bir bakış sunuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU