New York'ta bir sinagogun altına gizli tünel inşa edildiği ortaya çıktı

Tüneli doldurmak isteyen polisle, cemaat arasında çıkan olaylarda 10 kişi gözaltına alındı

New York'un Brooklyn bölgesinde yer alan sinagogun altında gizli bir tünel inşa edildiği ortaya çıktı.

Tüneli doldurmak için pazartesi günü bir çimento kamyonuyla sinagoga gelen polis ekipleri cemaatin direnişiyle karşılaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çıkan olaylarda tünelden çıkmayı reddeden 10 kişi gözaltına alındı. Ekipler, göstericilerin tünellerden çıkarılmasının ardından çalışmalarına devam etti.

Sinagogun hahamı Yosef Braun, polise direnen gençlerin davranışlarının "korkunç" olduğunu ve kutsal mekana zarar verdiğini söyledi.

Sinagogun altına inşa edilen tünelin bölgedeki terk edilmiş bir "mikveye" çıktığı belirtildi. Mikve, Yahudilerin belli zamanlarda arınma inancıyla banyo yaptığı hamamlara verilen isim.

Ancak tünelin neden inşa edildiğine ilişkin net bir bilgi bulunmuyor.

Daily Mail'de yer alan haberde, yaşananların arka planında Hasidik Yahudilerin içindeki bölünmenin etkili olduğu ifade edildi.

Hasidik Yahudilerinin bir kolu olan Habad-Lubaviç hareketinin sinagog liderliğine karşı olduğu ve iki tarafın yüz yıllık yapının sahipliği konusunda ihtilafa düştüğü belirtildi.

Habad-Lubaviç hareketine mensup Yahudilerin en az 6 aydır sinagogun altına tünel kazdıkları aktarıldı.

Tüneller ilk olarak aralıkta tespit edilmiş ve sinagog yöneticileri yapı mühendislerini çağırarak zarar tespiti yapılmasını istemişti.

Tünellerin doldurulması için çimento kamyonunun olay yerine gelmesinin ardından birçoğu gençlerden oluşan göstericiler, tünellerin içine girerek doldurulmasını engellemeye çalıştı.

Hasidik haber sitesi COL Live, olay yerindeki birçok göstericinin İsrail vatandaşı olduğunu aktardı.


Independent Türkçe, Daily Mail, Hindustan Times

DAHA FAZLA HABER OKU