Fransa'da şirketler geceleri evsizler için barınağa dönüşüyor

İş fırsatı bulana kadar en fazla 6 ay kalınabiliyor

Fransa sokakları barınma ve iş fırsatı arayan evsizlerle dolu / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

Birkaç ay önce sokaklarda uyuyan Tami, geceleri Paris'in ünlü Champs-Élysées Bulvarı'na birkaç adım uzaklıkta, ofisler ve toplantı salonlarında öğrenci stüdyo dairesine benzeyen küçük bir odada kalıyor. 

Genç Etiyopyalı adam bir hayır kurumu ağı olan Fondation de France'ın merkez ofisinde kalıyor.

Personeller ona ikinci katta, normalde kullanılmayan yaklaşık 15 metrekarelik bir odada bir yatak ve Fransızca dil derslerini takip edebileceği bir çalışma masası sağladı.

Siyasi mülteci statüsündeki genç, "İlk gece korktum ama şimdi burada olduğum için mutluyum" dedi.

2021 yılında kurulan Bureaux du Coeur Derneği sayesinde Tami gibi 250 evsiz geçici olarak barınacak bir yer buldu.

Fransa genelinde 100'den fazla şirket onlara odalarından birini, genellikle de bir toplantı odasını ödünç veriyor.

Çalışma saatlerinden evsiz kişiler burada uyuyabiliyor, duş alabiliyor ve yemek hazırlayabiliyorlar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Engelli insanları çalıştıran bir çağrı merkezi olan Handicall'ın Başkanı Anna Jardin-Leveque, "Bu fikri meslektaşlarıma sunduğumda hemen büyük bir evet cevabıyla karşılaştım" dedi.

Temmuz ayından bu yana Bureaux du Coeur sistemine katılan genç Paris'in eteklerindeki Etampes'teki ofislerinden birinde kaldı. Mesleki eğitimini tamamlarken 5 ay orada konaklandı.

İşe girdikten sonra toplantı odasındaki katlanır yatağını bıraktı ve gençlik çalışanlarının kaldığı bir pansiyona taşındı.

Barındırılan herkesin iş ve barınma aramaya başlaması gerekiyor. Bu, dernek tarafından zorunlu kılınan bir koşul aynı zamanda en fazla 6 aylık bir konaklama süresi veriliyor. 

Şirketlere güvence vermek için katılımcıların bağımlılık veya psikiyatrik rahatsızlıklardan muzdarip olmaması gerekiyor.

Bureaux du Coeur'un Parisli gönüllüsü Juliette Baud, "İşler genelde yüzde 90 iyi gidiyor" dedi.

Ayrıca Baud"İşletmelerin en büyük korkusu, bir sorun olması durumunda ne yapabileceklerini bilmemek . Nadir görülen bir durum ama daha önce de oldu ve biz sadece barınma sağlamayı yarıda kestik" diye anlattı. 

Anna Jardin-Leveque "İhtiyaç sahibi hiç kimse, kaldığı yere saygısızlık yaparak kötü bir şey yapıp kendine zarar vermez" dedi. 

Gönüllü Juliette Baud şu anda Paris'te konaklama sağlanan 20 kişi arasında üç kadının bulunduğunu, "kadınların kesinlikle azınlık olduklarını, zira bu yaş grubunda genellikle çocuk sahibi olduklarını" ve bu durumun kendilerini söz konusu barınma yardımını uygunsuz hale getirdiğini belirtti.
 


Katılımcı kurumların çoğu küçük ve orta ölçekli şirketler olsa da hepsi Handikall gibi sosyal ve dayanışma ekonomisine ait değiller.

Baud "Son zamanlarda örneğin tarım-gıda endüstrilerinin geniş bir yelpazesiyle iş birliği yaptık" dedi.

Diğer yandan ev sahibi şirket olmanın koşulları oldukça basit, karyolanın kurulabileceği bir odaya ayrıca tuvalete ve buzdolabı ve mikrodalga fırının bulunduğu bir alana sahip olmaları gerekiyor. 

Bu bağlamda, sigortacıların da ikna edilmesi gerekiyor zira olağan sözleşmeler, çalışma saatleri dışında insanların kabul edilmesini içermiyor.

Anna Jardin-Leveque bununla ilgili olarak "Sigorta şirketimi aradığımda projenin harika olduğunu düşündüler ve 12 saat içinde onay aldın" dedi. 

Fondation de France'ın çalışma ortamından sorumlu Thierry Ployart, herkesin bu sistemin evsizliğe çözüm olmadığının farkında olduğunu ancak Bureaux du Coeur'un bu konuda biraz daha ilerleme kaydetme için aracı olabileceğini belirtti. 

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU