Michael Schumacher: Kayak kazasından 10 yıl sonra F1 ikonunun yıldızı hâlâ parlıyor

Ferrari efsanesinin F1 ve ötesinde bıraktığı izler, kamuoyu karşısına son çıkışının üzerinden geçen on yılın ardından hâlâ açıkça görülebiliyor

(Reuters)

Üç hafta önce sadece Almanya'da yayımlanan 5 bölümlük belgesel dizisi Being Michael Schumacher'in ikinci bölümünün finali, 7 kez Formula 1 dünya şampiyonu olan Michael Schumacher'in spor dünyası üzerinde geçmiş ve günümüzdeki duygusal etkisini kusursuzca özetliyordu. Çünkü Almanya'da değiliz. Ferrari'nin efsanevi tifosi hayran kitlesine ev sahipliği yapan Monza ya da Imola'da da değiliz. Belçika'nın Stavelot kentinde, efsanevi Spa-Francorchamps pistinden 8 km uzakta, Ardenler Ormanı'nın derinliklerindeyiz.

Belgeselde küçük bir kasabada yaşayan F1 hayranı Gregory Lucassen-Servaty'yle konuşuluyor. Alman pilotu anımsaması istenen Lucassen-Servaty, Schumacher hayranlarının eskiden "iyi anlamda daha gürültülü" olduğunu anlatıyor.

Şimdi aynı değil, farklı.

Ardından Schumacher'i "idolü" diye tanımlıyor ve eğer anılar ve kayıtlar bunu desteklemeseydi mantıksız olacak bir açıklama yapıyor.

Michael Schumacher bir rüya.

 

Corinna ve Michael
Schumacher 10 yıldır kamuoyunun karşısına çıkmıyor ve sağlık durumu eşi Corinna tarafından gizli tutuluyor (AFP)


Netflix'in kendi mükemmel Schumacher filminden sadece iki yıl sonra yeni bir belgesel dizinin yayımlanmasıyla birlikte tüm bu sahne, sporunu aşan bir adamın etkisine işaret ediyor. Avustralya'dan Brezilya'ya kadar dünyanın dört bir yanına ulaşan ve her yerde büyük bir heyecan yaratan Michael Schumacher'in mirası, 10 yıl önce hayatını değiştiren yürek burkan kayak kazasından çok önce tamamlanmıştı.

Spa, Schumacher ve ailesinin kalbinde özel bir yere sahip. F1'deki ilk yarışına 1991'de Eddie Jordan'ın İrlandalı takımı adına burada çıkmıştı. Bir yıl sonra, Benetton-Ford adına sporun en uzun pistindeki ilk yarışını kazandı. Eşsiz hız  yeteneği ve benzersiz mükemmellik açlığı kısa sürede kendini gösterdi. 1998'de Spa, her iki pilotun da yarışını sonlandıran, yağmurlu havada gerçekleşen çarpışmanın ardından David Coulthard'la pit yolunda yaşadığı meşhur yüzleşmeye ev sahipliği yaptı. Schumacher sözünü sakınmazdı ve bazen gerginliği taşardı.

Coulthard artık bu olay ve o zamanki rakibi hakkında "Çok acımasız, soğuk ve mesafeli olabiliyordu" diyor. 

Bence o seviyede bu kadar başarılı olmak için gereken şey muhtemelen budur. Ne kadar büyük bir sürücü olursa olsun, Michael'ın yarış pistindeki gerçekten 'ne pahasına olursa olsun kazan' yaklaşımının bazı dezavantajları olduğunu kabul etmezsem dürüst davranmış olmam.

İyi yanlarıysa 2000'le 2004 arasında Ferrari'yle üst üste 5 dünya şampiyonluğu kazanmasını sağladı. Toplamda bir rekor olan 7 şampiyonluk (7. Spa'da kazanıldı). Daha sonra Lewis Hamilton bu rekoru egale etti. Ancak Schumacher şampiyonluklardan çok Formula 1'deki hazırlık ve spor bilimi tartışmalarını değiştirdi. Alman pilot sayesinde sürücüler artık her zamankinden daha fit ve zayıf. Schumacher, parti tutkunlarından üstün atletlere kadar, sporun spor ve eğlence arasındaki dengesini değiştirmede en büyük etkiye sahipti.

Önemli olan kazanmaktı ve podyumun en tepesinde olmak için elinden gelen her şeyi yapardı.

 

Ferrari bayrakları

Aralık 2013'te meydana gelen kazanın ardından Grenoble Üniversite Hastanesi'nin önüne hayranları tarafından Ferrari bayrakları bırakılmıştı (AFP)​​​​​


Bu, çoğu zaman göz ardı edilen bir dokunuş anlamına da geliyordu. Doksanların ortalarında Benetton'da mühendis olarak çalışan Pat Symonds şöyle diyor: 

Her teknisyeni tanırdı, eşlerinin adını bilirdi, çocuklarının ne yaptığını bilirdi. Samimiydi, gerçekti. Michael kendini bu işe kaptırmıştı ve tabii ki bu da insanların onun için her şeyi yapabileceği anlamına geliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşi Corinna ve ailesinin isteği üzerine 54 yaşındaki Michael'ın sağlık durumunun gizli tutulması, dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişi için hazmedilmesi çok zor bir durum. Yine de Fransa'nın Meribel tatil beldesinde pist dışında kayak yaparken geçirdiği kazadan bu yana geçen 10 yılda, ailesine duyulan derin saygıya büyük ölçüde bağlı kalınması, bu üzücü koşullar dizisinin paradoksu.

Bilgi açlığı derin olsa da o zamandan bu yana geçen yıllarda yapılan belirsiz güncellemeler kısıtlı ayrıntı sunuyor. Modern yaşamda böylesine anıtsal bir olayın (haber değeri nedeniyle her gün manşet dedikodularına konu olabilecek bir olayın) bu kadar iyi gizli tutulması nadir bir örnek. Corinna, kızları Gina-Maria ve oğulları Mick'i çevreleyen destek sisteminin de bir kanıtı.

Mick'in F1'e yükselişinin, Haas'ta geçirdiği iki yıllık zorlu dönem boyunca babasının danışmanlık yapmadığı bir döneme denk gelmesi kaderin kesinlikle acımasız bir cilvesi. İşler özellikle kasvetli göründüğünde babasının rehberliği oğluna kim bilir nasıl yardımcı olabilirdi. Ve tüm F1 hayranları, halihazırda Mercedes'in yedek pilotu olan Mick'in, bir kuşak önceki Schumacher'i geri getirmek için umutsuzca en üst seviyede bir fırsat daha yakalamasını umacak.

Ancak bu en hüzünlü günlerde, henüz ölmemiş bir adamın kaybına üzülme dürtüsü ağır bassa da bunun yerine Schumacher'i olduğu gibi hatırlama zamanı olmalı. Duygusu, adanmışlığı ve şefkati işiyle iç içe geçmiş bir adam. Etkisi o kadar yüksek bir adamdı ki (2012'deki ikinci emekliliğinden çok önce sporda bıraktığı iz o kadar belirgindi ki) şu anda hayatını sürdürdüğü bilinmeyen çevreye rağmen yıldızı bugün de parlamaya devam ediyor.



https://www.independent.co.uk/f1

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU