UAEK: "Rusya, Ukrayna'daki nükleer santrale erişim izni vermiyor"

UAEK, reaktör çekirdeği ve kullanılmış yakıtın bulunduğu yer de dahil santralin kilit bölümlerine erişiminin ilk kez engellendiğini açıkladı

(AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) nükleer gözlemcisinin başkanı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın işgal ettiği ve Zaporijya'da yer alan Ukrayna'ya ait nükleer santralin bazı bölümlerine BM müfettişlerinin erişmesine izin vermediğini açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Genel Müdürü Rafael Grossi, santraldeki müfettişlerin son iki haftadır bir, iki ve 6 numaralı reaktörlerin ana salonlarına erişimlerinin engellendiğini söyledi.

Grossi, BM nükleer gözlemcisinin halihazırda Rusya'nın kontrolündeki tesisin 2024 bakım planlarını da henüz almadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nükleer tesiste ve çevresindeki çatışmaların tüm Avrupa için vahim sonuçlar doğurabileceği uyarılarına rağmen Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı istila ettikten birkaç gün sonra Zaporijya'daki tesisi ele geçirmişti.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki 6 reaktör artık elektrik üretmiyor ve Rusya defalarca, santral çevresindeki hedefleri topçu mermisiyle vurarak feci bir patlama riskini artırmakla suçlandı.

Grossi yaptığı açıklamada, "UAEK uzmanlarına ilk kez soğuk kapatma durumundaki bir ünitenin reaktör salonuna giriş izni verilmiyor" dedi. Grossi şöyle ekledi:

Burası reaktör çekirdeğinin ve kullanılmış yakıtın yer aldığı kısım. Ekip erişim talep etmeyi sürdürecek.

BM nükleer gözlemcisinin başkanı, müfettişlerin Ukrayna'nın güneydoğusundaki santralin türbin salonlarına erişiminin de kısıtlandığını belirtti.

Grossi, ana harici elektrik iletim hattının kesildiği durumlar için tesise yedek elektrik tedariki sağlamak üzere santral operatörlerinin harekete geçtiğini söyleyerek bunu "tekrarlanan" bir olay diye nitelendirdi.

Grossi, Vladimir Putin'in Şubat 2022'de Ukrayna'yı istila etmesinden bu yana, bölgenin iki taraf arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı yer olmayı sürdürmesine rağmen, savaş zamanında tesiste güvenlik kurallarının hâlâ uygulanıp uygulanmadığını denetlemek adına tesise üç ziyaret gerçekleştirdi.

UAEK Başkanı, Rusya ve Ukrayna'dan, feci bir kazayı önlemek için tesis çevresindeki çatışmalara son vermelerini defalarca istedi.

Yetkililer santralin reaktörlerini soğutması gerektiğini ve bunun için elektriğe ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle topçu mermilerinin tesis çevresindeki enerji altyapısını hedef almaması gerektiğine dair uyarıyor.

Savaş süresince Ukrayna'nın üç nükleer santralinden ikisinin (diğeri batıdaki Hmelnitski) yakınlarında füze ve drone'ların uçtuğunu söyleyen Grossi, UAEK personelinin bu tesislerdeki güvenlik standartlarını gözlemlemeye devam ettiğini ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU