İsrail ordusundan, Aruri suikastı sonrası savaş mesajı

Hamas'ın iki numarası Salih Aruri, "Hizbullah'ın kalesinde" öldürüldü

Drone saldırısı düzenlendiği sırada Aruri ve yanındaki korumaları, Hamas'ın ofis olarak kullandığı bu binada kalıyordu (AP) 

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Salih Aruri'ye düzenlenen suikastın ardından İsrail ordusu "her türlü senaryoya hazır olduklarını" bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, dün yaptığı açıklamada, "Hem savunma hem de saldırı anlamında hazırlığımızı en iyi şekilde yaptık. Muhtemel tüm senaryolara karşı tamamen hazırlıklıyız" dedi.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri ve beraberindeki 6 kişi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Hizbullah'ın kalesi" diye tabir edilen Dahiye bölgesinde dün düzenlenen drone saldırısında öldürüldü.

Tel Aviv yönetimi saldırıyı doğrudan üstlenmezken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev, "Bunu her kim düzenlediyse Lübnan devletinin ya da Hizbullah'ın hedef alınmadığı belli. Bunu yapanlar, Hamas'ın lider kadrosuna yönelik nokta atışı bir saldırı düzenledi. Bu kişilerin Hamas'la derdi olduğu çok açık" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidardaki Likud Partisi'nden milletvekili Danny Danon da saldırının ardından İsrail ordusu ve istihbarat birimlerini tebrik ettiği bir mesaj yayımladı. 

Öte yandan Fransız haber ajansı AFP ve Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, Aruri'ye düzenlenen saldırının Gazze savaşının Lübnan'a sıçrama ihtimalini de artırdığına dikkat çekti. 

Hizbullah, suikast sonrası yaptığı açıklamada saldırının "cezasız kalmayacağını" bildirerek, İsrail'e ait üç askeri noktaya füze attı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de "Aruri'nin Lübnan topraklarında öldürülmesi bir terör eylemi ve Lübnan'ın egemenliğinin ihlalidir" diyerek, İsrail'in bunun sonuçlarına katlanacağını söyledi.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıdan ötürü İsrail'i eleştirerek Tel Aviv yönetiminin "Lübnan'ı savaşın içine çekmeye çalıştığını" belirtti.
 

salih aruri.jpg
ABD, Salih Aruri'nin başına 5 milyon dolar para ödülü koymuştu (Reuters)


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da suikastın ardından İsrail'in Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'la telefonla görüşerek, "gerilimi tırmandıracak hamlelerden uzak durulmasını ve özellikle Lübnan'da tansiyonun düşürülmesini istediği" bildirildi.

Gazze savaşında şimdiye dek öldürülen en üst düzey Hamas yöneticisi olan Aruri, 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınırdışı edilmiş ve Lübnan'da yaşamaya başlamıştı.

ABD ve İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın kuruluşuna öncülük eden Aruri'nin 7 Ekim'de düzenlenen Aksa Tufanı operasyonunun ardındaki isimlerden biri olduğunu savunuyor. Washington yönetimi Aruri'yi yaptırım listesine de almıştı.
 


Gazze savaşı 

İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 9 bin 100'ü çocuk, 6 bin 500'ü de kadın en az 22 bin 185 kişi öldürülürken, 57 bin 697 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 509'u asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, AFP, BBC, Guardian, Arab News, Le Monde

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU