Rusya yılbaşı kutlayan göçmenleri toplayıp askere aldı

Vladimir Putin, Ukrayna savaşındaki kayıplarını telafi etmek için giderek daha aşırı önlemlere başvururken sadece St. Petersburg'da yaklaşık 3 bin göçmen işçi gözaltına alındı

(AFP)

Yerel basında çıkan haberlere göre Vladimir Putin yılbaşı kutlamalarını fırsat bilerek kaçak olduğundan şüphelenilen göçmenleri topladı ve onları Ukrayna'ya açtığı savaşa derhal katılmaya zorladı.

Kremlin'e bağlı RIA haber ajansının bildirdiğine göre, yetkililer Rusya'nın ikinci büyük şehrinin sokaklarında devriye gezerek "suçu önleme" iddiasıyla kontroller yaparken sadece St. Petersburg'da yaklaşık 3 bin göçmen gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orta Asya'dan gelen göçmen işçiler, Putin'in Ukrayna'yı istilasının ağır yükü ve istila sonucunda ortaya çıkan uluslararası soyutlanma nedeniyle zor günler geçiren Rusya ekonomisi için hayati önem taşıyan hizmetler sunuyor.

Yine de Putin onları çözülmesi gereken "zor bir sorun" diye defalarca kötülemişti ve şimdi Donetsk ve Harkov'da yaşadığı ağır kayıpları telafi etmek için onları askere alıyor gibi görünüyor.

Moscow Times'ın haberine göre Rusya'nın çeşitli kentlerinde tutulan göçmenlerin bir kısmına bulundukları yerde askeri celpler verilirken bir kısmı da zorla askerlik şubelerine götürüldü. Göçmenler ağırlıklı olarak Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Ermenistan gibi Orta Asya ülkelerinden geliyor.

Yetkililer, gözaltına alınanların 600'den fazlasının göç mevzuatının çeşitli maddelerini ihlal ettiğini öne sürdü. Habere göre 100'den fazla kişi sınır dışı edilmekle karşı karşıya.

Rus internet haber sitesi SOTA, Moskova'da yetkililer tarafından gözaltına alınanlar arasında Noel Baba kıyafeti giymiş Tacikistanlı bir adamın da bulunduğunu bildirdi.

Haber sitesi Bumaga'nın bildirdiğine göre pazar gecesi yapılan ani kontroller metro istasyonlarının yanı sıra St. Petersburg'un merkezindeki meydanlar gibi yeni yılın karşılandığı popüler toplanma noktalarında gerçekleştirildi.

Rusya'nın en üst düzey soruşturma organı Soruşturma Komitesi, Rusya'nın iç batısındaki Çelyabinsk kentinde Rus askerlerine yönelik "holiganlık eylemleri" nedeniyle üç göçmen hakkında ceza davası açtığını duyurmuştu.

Komitenin resmi Telegram kanalından yapılan açıklamada, "Sarhoş göçmenlerden oluşan bir grup, cepheden terhis edilen iki gence saldırdı, bir askere copla vuruldu" dendi. Kremlin, Rus medyasını yakından kontrol ettiği için haberler bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Putin kısa süre önce yaptığı bir konuşmada Rusya'da 10 milyondan fazla göçmen işçi olduğunu söylemişti. Rus hükümeti, Ukrayna'da yaşadığı kayıplar nedeniyle silahlı kuvvetlerini genişletmek adına zorunlu askerlik hizmeti için yaş sınırının uzatılması da dahil giderek daha aşırı önlemler alıyor.

Geçen ay Putin, silahlı kuvvetlerinin azami büyüklüğünü 170 bin personel artırarak 1,32 milyona çıkarmak için bir kararname imzalamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU