ABD Uzay Kuvvetleri, Musk'ın SpaceX roketiyle gizli göreve çıktı

"ABD ve Çin arasındaki uzay yarışında yeni sayfa"

İlk kez SpaceX roketiyle fırlatılan X-37B, daha önce çıkmadığı irtifaya erişebilir (Reuters)

ABD ordusunun X-37B robot uzay uçağı, Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX firmasının roketiyle fırlatıldı. 

NASA'nın Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nde dün gerçekleştirilen fırlatmayla X-37B 7. kez göreve gönderilmiş oldu.

Bundan önce yapılan üç fırlatma denemesi teknik arızalar nedeniyle geri sayım aşamasında iptal edilmişti.

Pentagon, ABD Uzay Kuvvetleri'nin X-37B aracılığıyla 2010'dan beri yürüttüğü gizli ulusal güvenlik görevlerine dair bilgi paylaşmıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre uzay uçağının içinde, NASA'nın bitki tohumlarının uzaydaki radyasyona maruz kalması durumunda geçirdiği değişimleri gözlemlediği çalışmalarına ilişkin ekipmanlar taşınıyor. NASA, gelecekte Ay ve Mars'ta yapılacak uzun süreli görevlerde mahsul yetiştirilebilmesi üzerinde çalışıyor. 

Pentagon, X-37B'nin ne kadar irtifaya çıkacağına ilişkin açıklama yapmadı. Tasarımı gereği uzay uçağı 240 ila 800 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor. Aracın fırlatılmasında ilk kez SpaceX'in Heavy Falcon roketi kullanıldı. Bu roket, robotik aracın daha önce çıkamadığı yüksekliklere ulaşmasını sağlayabilir. 

Pentagon'a bağlı Hava Kuvvetleri Departmanı'ndan geçen ay yapılan açıklamada, USSF-52 adlı görevde "yeni yörünge düzenleri ve gelecekte kullanılabilecek çeşitli uzay alanı farkındalık teknolojilerinin test edilmesinin planlandığı" belirtilmişti. Uzay alanı farkındalığı, Dünya'nın etrafındaki yapay nesnelerin takibini ve sınıflandırılmasını içeren bir çalışma alanı.

Uzay trafiğini takip eden ABD merkezli COMSPOC firmasından Bob Hall ise "Bu şey belki Ay'a gidip oraya bir takım ekipmanlar bırakabilir" dedi. 
 


Öte yandan X-37B'nin fırlatılması, Çin'in robotik uzay uçağı Shenlong'u 14 Aralık'ta yörüngeye göndermesinin ardından geldi. Haberde, bunun "ABD ve Çin arasındaki uzay yarışında yeni bir sayfa açtığına" dikkat çekildi. 

Çin'e bağlı İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Long March 2F roketiyle gönderilen Shenlong'un görevi de Pekin tarafından gizli tutuluyor. 

ABD Uzay Kuvvetleri Komutanı General Chance Saltzman, bu ay başında yaptığı açıklamada Çin'in uzay uçağını ABD'ninkiyle benzer zamanlarda fırlatacağına dikkat çekerek, "Bunlar yörüngedeyken Dünya'dan en çok takip edilen iki araç" demişti.


Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU