Netanyahu, Gazzelilerin ‘sınır dışı’ edilmesini incelemek için özel bir çalışma grubu kurmayı planlıyor

Gazzelilerin tamamının Mısır’a gönderilmesine yönelik iki proje kamuoyuna açıklandı

Filistinliler Kasım ayında Gazze’deki Şifa Hastanesi yakınındaki hava saldırısından korunmak için kaçıyor / Fotoğraf: AFP

İsrail’de iktidardaki Likud Partisi’nin üyesi milletvekili Danny Danon’a göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, on binlerce Filistinlinin Gazze Şeridi’nden organize bir şekilde, onları kabul etmeye hazır olan Batılı ülkelerle anlaşarak sınır dışı edilme olasılığını incelemek üzere ofisinde özel bir çalışma grubu kurmayı planladığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistinlileri sınır dışı etme fikri, İsrail’deki tüm sağ partilerde giderek daha fazla destek kazanıyor.

Söz konusu taraflar bu fikri, ‘nazik bir sınır dışı’ haline getirmek için, bunun ‘gönüllü bir göç’ olduğunu iddia ediyor.

Gazze’de savaşın başlamasıyla birlikte Filistinlilerin sınır dışı edilmesiyle ilgili tartışmalar arttı.

Gazzelilerin tamamının Mısır’a gönderilmesine yönelik iki proje kamuoyuna açıklandı.

Bunlardan ilki İstihbarat Bakanlığı tarafından hazırlandı.

İkincisi ise, Netanyahu’nun yakın arkadaşlarından ve ofisinde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Meir Ben-Shabbat’ın yönettiği Psagot Araştırma Enstitüsü’nce hazırlandı.

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel, geçtiğimiz ay Jerusalem Post gazetesi için konuyla ilgili bir makale kaleme aldı.

İsrail’in Washington Büyükelçiliği bunun ‘hükümet politikasını temsil etmediğine’ dair bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı.

Bu öneri Mısır ve Ürdün’de öfkeye neden olurken, Arap ülkeleri de ortak bir tavır alarak bu öneriyi reddetti.

ABD de, Arapların taleplerine yanıt vererek bu fikri tamamen reddettiğini açıkladı.

Ancak Danon, hafta başında bu konuda sadece açıklamalar değil, pratik adımlar beklediğini söyleyerek bu fikre geri döndü.

Danon ayrıca, konuyu ele alması ve uluslararası yankılarını incelemek için bir ekip kurulması çağrısında bulunarak, dünyayı ‘bu çözümün çok insancıl’ olduğuna ikna etmeleri gerektiğini vurguladı.

İsrailli milletvekili ayrıca, Gazze Şeridi’nden mültecileri kabul etmeye hazırlanan Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden olumlu yaklaşımlar aldığını söyledi.

Suriye modeli

Danon konuya ilişkin açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

Gazzelilerin diğer ülkelere çıkışı kolaylaştırılmalıdır. Bu, ayrılmak isteyen Filistinliler için gönüllü bir göç ve aynı zamanda orada kalan ve Gazze yeniden inşa etme çabalarına yardımcı olan Gazzelilerin de işini kolaylaştıracak. Her savaşta böyle bir şey olur. Bakın Suriye’de neler oldu: Bir buçuk milyonu Ürdün’e, 3 milyonu Türkiye’ye ve birkaç milyonu da Avrupa’ya gitti. Arap ülkelerinin Filistinlilere yardım etme görevi olduğuna inanıyorum. Kışkırtıcı konuşmalar yapmak yerine nazik davransınlar, yardımcı olsunlar.

Danon, İsrail’de bu fikre sıcak bakanın sadece kendisi olmadığını söyleyerek, birkaç hafta önce Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid partisinden milletvekili Ram Ben Barak’ın The Wall Street Journal’da aynı ruhla yayınlanan yazıya dikkat çekti.

Aynı zamanda, Filistinlilerin sınır dışı edilmesi fikrinin muhalefette de destek bulduğunu söyledi.

Netanyahu’nun ilgisi

Netanyahu’nun Filistinlilerin sınır dışı edilmesi meselesiyle kendisinin de meşgul olduğunu teyit etmesi dikkat çekiyor.

Netanyahu, Knesset’te düzenlenen Likud bloğu oturumunda, milletvekili Danon’un söylediklerine şu sözlerle yanıt verdi;

“Bizim sorunumuz, mültecileri kabul etmeye hazır ülkeler. Biz bunu çözmek için çalışıyoruz.”

İsrail’in Gazze’deki eylemleriyle durum daha da tehlikeli bir hal alıyor.

İsrail’in saldırıları sonucu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 20 binden fazla kişi öldü. Bütün mahalleler yok edildi, korkunç bir insani kriz ortaya çıktı.

Gazze’de su, yiyecek, ilaç ve altyapı yok, hastalıklar tehlikeli bir şekilde yayılıyor.

Bu bağlamda ‘gönüllü bir göçten’ bahsetmek, bu acımasız planda ‘insani’ görünmeye yönelik alaycı bir girişim haline geldi.

Danon ve ideolojik ortakları, Gazze Şeridi’nin yeryüzünden tamamen silinip halkın sınır dışı edilmesinin ardından buraya geri dönme isteklerini gizlemiyorlar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU