Engelli yolcuya tekerlekli sandalye sağlamayan Air Canada'ya para cezası

Havayolu, uçak Las Vegas'a indiğinde yolcuya tekerlekli sandalye yardımı sağlamadı

(Reuters)

Air Canada, tekerlekli sandalye yardımı sağlanmadığı için engelli yolcunun uçaktan kendini sürükleyerek inmek zorunda kalmasının ardından 97 bin 500 Kanada doları (yaklaşık 2 milyon 200 bin TL) para cezasına çarptırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay 30 Ağustos'ta, spastik serebral palsi hastası Rodney Hodgins'in havayolu şirketiyle Kanada'nın Vancouver şehrinden ABD'nin Las Vegas kentine uçtuğu sırada meydana gelmişti.

İniş sırasında, uçuş görevlileri 49 yaşındaki Hodgins'e kendisini koltuğundan uçağın ön tarafına taşıyacak kabin içi tekerlekli sandalye olmadığını söylemişti.

Hodgins, eşi Deanna arkasında ona destek olurken kendisini 12 sıra boyunca sürüklemek zorunda kalmıştı.

Eşiyle evlilik yıldönümlerini kutlamak üzere Las Vegas'a giden Hodgins "belirgin bir acı" içinde kaldığını söylemiş, Deanna da yardımın yetersizliğini "insanlık dışı" diye nitelendirmişti.

O sırada Air Canada müşteri hizmetleri çiftle temasa geçerek gelecekteki seyahatleri için 2 bin dolarlık bir uçuş çeki teklif etmişti. Ancak Hodgins, Air Canada'nın politikasını değiştirmesini istediğini, böylece uçak indiğinde engelli kişileri karşılamak için her zaman birinin orada olmasını istediğini söylemişti.

Hodgins, CBC News'a, "Bacaklarımı acıttı. Tatilde üç gün boyunca kendimi berbat hissettim" demişti.

Beni umursamadıklarını, sadece bu uçaktan inmemi istediklerini düşündüm.

Air Canada o dönemde yaptığı açıklamada "Las Vegas'ta üçüncü taraf bir tekerlekli sandalye yardım uzmanının hizmetlerini kullanıyoruz. Bu ciddi hizmet kusurunun nasıl meydana geldiğine dair soruşturmamızın ardından, Las Vegas'taki diğer Mobilite Yardımı hizmet ortaklarını değerlendireceğiz" diye belirtmişti.

An itibarıyla Kanada Ulaştırma Ajansı (CTA), "engelli bir kişiye hizmet sağlamaya dair yükümlülükleriyle ilgili Engelli Kişiler için Erişilebilir Ulaşım Yönetmeliği'nin (ATPDR) çeşitli ihlalleri" nedeniyle Kanada'nın ulusal havayolu şirketine yaklaşık 2 milyon TL para cezası verdi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

30 Ağustos 2023'te Air Canada, tekerlekli sandalye kullanan bir yolcunun uçağından inmesine yardımcı olmamıştır. Spastik serebral palsi hastası olan ve bacaklarını hareket ettiremeyen yolcu, uçaktan kendi başına inmek zorunda kalmıştır. Ayrıca, yolcu terminalde beklerken Air Canada, personelinin düzenli aralıklarla yolcunun ihtiyaçlarını sorgulamasını sağlayamamıştır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU