Hizbullah güneydeki çatışmaya yangın çıkarıcı füzeleri dahil etti

İsrail, bombardımanını Lübnan sınırından 32 kilometre derinliğe kadar genişletti

İsrail Lübnan sınırı yakınındaki Kafr Kila beldesini bombalıyor / Fotoğraf: AFP

Dün Güney Lübnan cephesi büyük bir gerilime tanık olurken, siviller yine hedef alındı ve savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Cebel-i Lübnan (Lübnan Dağı) eteklerine hava saldırıları düzenlendi. Bu sırada Hizbullah, Lübnan tarafındaki bir korunun yakılmasına tepki olarak Pranit korusunu yakmak için fırlattığı ‘yangın çıkarıcı füzelerden’ oluşan yeni silahlarını devreye soktu.

Sınırda yaşanan bu son gerilim nicelik, nitelik ve coğrafi alan açısından en şiddetli olanı sayılıyor. İsrail’in şiddetli hava saldırıları, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Güney Lübnan Dağı’nda en yakın sınır noktasına 32 kilometre uzaklıktaki Bouslaiya bölgesini hedef aldı. Şiddetli bombardımanın sesi Lübnan Dağı’ndaki Eş-Şuf’un yanı sıra Cezzin bölgesindeki köylerdeki geniş alanlarda da duyuldu. Bu, 8 Ekim’den bu yana sınırdan yapılan en uzak bombardıman sayılıyor. Bombardıman, bir İsrail keşif uçağının alçak irtifada bölge üzerinden uçmasından saatler sonra ve Vadi Bisri’de bir top mermisi bulunmasının ardından gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bombardıman, sınır bölgesindeki evleri ve sivil tesisleri hedef alan diğer hava saldırılarıyla aynı zamana denk geldi. İsrail ordusu, Hizbullah’a ait bir ‘operasyon komuta merkezini’ bombaladığını ve Metula yakınlarındaki sınıra doğru ilerleyen iki savaşçıyı hedef aldığını bildirdi. Ancak ordunun Metulla yakınlarında bahsettiği saldırı hedefinin, içinde iki genç adamın bulunduğu sivil bir araba olduğu ve içlerinden birinin keskin nişancı kurşunuyla öldürüldüğü ortaya çıktı.

Şarku’l Avsat’a konuşan saha kaynaklarına göre, Rab Selasin ve Kafr Kila beldelerinde meydana gelen iki olay ‘İsrail’in sınır bölgesinde bir sokağa çıkma yasağı bölgesi oluşturmaya çalıştığını gösteriyor’. Kaynaklar, sınır hattına bitişik yollarda sivil hareketlerinin engellenmesi amacıyla bölgedeki her türlü araç, taşıt veya motosikletin hedef alındığını kaydettiler. Bu saldırıların ilk olmadığını, savaşın başlamasından iki hafta sonra başladığını ve İsrail ordusunun ateşle bölgeyi sokağa çıkma yasağı bölgesine çevirme çalışmalarını sürdürdüğünü de belirttiler.

Yangın çıkarıcı füzelerin savaşa dahil edilmesiyle ilgili olarak Hizbullah, ‘düşmanın Er-Rahib korusunu yakmasına tepki olarak’ Pranit korusunu hedef aldığına işaret etti. Hizbullah, yaptığı açıklamada ‘Lübnan’ın köy ve kasabalarını savunmaktan vazgeçmeyeceğini ve bu yerlere yönelik saldırılara misliyle karşılık vereceğini’ bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU