Fransa'da sosyalist belediye başkanı toplu taşımayı ücretsiz yaptı

Ücretsiz ulaşım, şirketlere getirilen yeni vergiyle finanse edilecek

Montpellier'de ücretsiz toplu taşıma haberlerinin ardından ulaşım kartı sahibi olanların sayısı üç katına çıktı (AFP)

Fransa'nın güneyindeki Montpellier kentinde toplu taşıma ücretsiz hale getirildi.

Ücretsiz toplu taşıma, 500 bin nüfuslu kentin sosyalist belediye başkanı Michael Delafosse'un 2020'deki seçim kampanyasında verdiği vaatlerden biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Delafosse, seçilmesinin hemen ardından haftasonları ücretsiz toplu taşıma uygulamasını getirmiş, bir sonraki yılsa 18 yaşından küçükler ve 65 yaşından büyükler için ücretsiz ulaşım sağlanmıştı.

Belediyeden yapılan açıklamada, Montpellier sakinlerinin kendilerine verilecek kartla perşembe akşamından itibaren tramvay ve otobüsleri ücretsiz kullanabilecekleri ifade edildi.

Şehre dışardan gelenler ve turistlerse yolculuk başına 1,60 euro olan ulaşım ücretini ödemeye devam edecek.

Montpellier Belediye Başkanı Michael Delafosse, diğer Avrupa kentlerinde de benzer bir uygulamaya geçilmesi için belediye başkanlarıyla temas halinde olduklarını söyledi.

Delafosse, kararın iklimi ve satın alma gücünü korumak için alındığını vurguladı.

Ücretsiz ulaşımın, 11'den fazla çalışanı olan şirketlere getirilen yeni ulaşım vergisiyle finanse edileceği duyuruldu. Şehir yönetimi, geçen yıl toplu taşıma biletlerinden 39 milyon euro gelir elde etmişti.

2013'te Estonya'nın başkenti Tallin'de de benzer bir uygulamaya yürürlüğe konmuştu. Lüksemburg yönetimi de 2020'de aldığı kararla tüm ülkede toplu ulaşımı ücretsiz hale getirmişti.


Independent Türkçe, Guardian, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU