Fransa, Nijer'deki büyükelçiliğini kapatmaya hazırlanıyor

Darbenin ardından diplomatik faaliyetlerin zorlaştığına dikkat çekildi

Eski bir Fransa sömürgesi olan Nijer, 1960'ta bağımsızlığını ilan etmişti (AFP)

Fransa, Batı Afrika ülkesi Nijer'deki büyükelçiliğinin çalışanlarına salı günü gönderdiği mektupta temsilciliği kapatmayı planladığını duyurdu.

Karara gerekçe olarak, cunta yönetiminin getirdiği kısıtlamaların diplomatik çalışmaları sürdürmeyi imkansız hale getirmesi gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nijer'le Fransa arasındaki ilişkiler, Afrika ülkesinde temmuzda gerçekleşen darbenin ardından bozulmuştu.

Yönetime el koyan bir grup üst düzey subay, seçimle göreve gelen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u devirmişti. Cunta yönetimi, Fransa'dan ülkedeki üslerini kapatmasını ve askerlerini çekmesini istemişti.

Nijer yönetimi, Fransa Büyükelçisi Sylvain Itte'nin polis zoruyla sınırdışı edilmesi talimatını da vermişti.

Paris, cunta yönetiminden gelen çağrıları ilk etapta reddetse de, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron büyükelçinin ülkeye döneceğini ve Fransız askerlerinin de Nijer'den ayrılacağını duyurmuştu.

Eylül sonunda Büyükelçi Itte ülkeyi terk ederken, sayıları 1500'ü bulan Fransız birlikleri de iki hafta sonra Nijer'den ayrılmaya başlamıştı.

Sosyal medyada paylaşılan bir belgeye göre Nijer yetkilileri, Fransa Büyükelçiliği'nden gelen "normal koşullarda faaliyet gösterme" talebine de yanıt vermedi.

Reuters'ın ulaştığı Fransız yetkililer belgenin doğruluğunu teyit etmedi ancak elçiliğin çalışma şartlarının yazdan beri giderek zorlaştığına dikkat çekti.

Mali ve Burkina Faso'da gerçekleşen darbelerle bölgedeki ortaklarını tek tek kaybeden Fransa'nın, Batı Afrika'daki son müttefiklerinden biri Nijer'di. 

Darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki cunta yönetimine askeri müdahale tehdidinde bulunmuş ancak taraflar daha sonra müzakere yoluna gitmeyi tercih etmişti.


Independent Türkçe, RT, Reuters, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU