Önde gelen düşünce kuruluşu uyardı: "Putin, NATO'yla savaşa hazırlanıyor"

Rusya Devlet Başkanı diğer üye ülkeleri, Finlandiya'yı ittifaka "sürükleyerek" Moskova'yla Helsinki arasının açılmasına neden olmakla suçluyor

(AFP)

Rusya'nın kuzeybatı sınırına asker sevk eden ve NATO'nun yeni üyesi Finlandiya'ya üstü kapalı bir tehdit savuran Vladimir Putin, önemli bir düşünce kuruluşuna göre ittifakla "geniş çaplı bir konvansiyonel savaş" ihtimaline hazırlanıyor.

Finlandiya, Estonya ve Letonya'yla sınırlarını paylaştığı kuzeybatıdaki askeri birliklerini güçlendirdiğini doğrulayan Rusya, Finlandiya'nın nisanda NATO'ya katılma kararının ardından yeni bir askeri bölge (Leningrad Askeri Bölgesi) oluşturmuştu.

Pazar günü Rusya'nın devlet televizyon kanalı Rossiya 1'e verdiği kapsamlı bir röportajda konuşan Putin, artık Finlandiya'yla "sorunlar yaşanacağını" söyleyerek diğer NATO üyelerini Helsinki'yi ittifaka "sürüklemekle" suçlamıştı. Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etme kararı sonucunda onlarca yıllık tarafsızlığına sona vermekten başka çaresi olmadığını ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War/ISW) pazar günü yaptığı güncellemede Rus ordusunun kuzeybatıda yeniden yapılanma ve yayılma biçiminin, "NATO'ya karşı gelecekte yaşanması muhtemel geniş çaplı bir konvansiyonel savaşa" hazırlandığına işaret ettiğini belirtti.

ISW, Putin'in devlet televizyonuna verdiği röportajın Kremlin'in ittifaka yönelik "düşmanca niyetinin" işareti olduğunu ve "Batı'nın güvenliğine karşı inandırıcı ve maliyetli bir tehdit" yarattığını ifade etti.

Önceki haftalarda Joe Biden, ABD Kongresi'ni Ukrayna'ya daha fazla acil durum fonu verilmesini onaylamaya çağırarak Washington'ı uyarmış ve "Putin, Ukrayna'yı alırsa orada durmayıp" NATO ülkelerine saldırarak devam edeceğini, bunun da "Amerikan askerlerinin Rus askerleriyle savaşmasına" yol açacağını söylemişti.

Putin, Biden'ın uyarısına doğrudan yanıt vererek Rusya'nın NATO'yla savaşmak için "hiçbir çıkarı" olmadığını iddia etmişti. Putin şöyle demişti:

Bu tamamen saçmalık ve Başkan Biden'ın bunu anladığını düşünüyorum.

Geçen yıl Rusya Devlet Başkanı 24 Şubat'ta onbinlerce askere komşu ülkeye saldırı emri verene kadar Putin ve Kremlin'deki en yakın yardımcıları, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmeye yönelik herhangi bir niyeti olduğunu inkar ediyordu.

Rusya'nın Ukrayna'yla savaşı 23. ayına girmek üzere ve bu çatışma, Moskova'yla Batı arasında 1962'den bu yana yaşanan en derin çatlağa neden oldu. Putin sürekli "özel bir askeri operasyon" diyerek savaşı önemsiz gösterirken ABD bunun, NATO'yla Rusya arasında doğrudan bir çatışma çıkması ve üçüncü dünya savaşının başlaması tehlikesini çarpıcı derecede artırdığı uyarısında bulunuyor.

Savaş alanındaki ilerleme son aylarda epey durağan olsa da Rusya kararlı saldırılar düzenlemeye devam ediyor ve Ukrayna, Batılı müttefiklerinden ve özellikle de ABD'den silah, mühimmat ve diğer askeri yardımları kesmemelerini diliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU