Reuters: Türkiye yaptırımlara rağmen Rusya'dan iskontolu petrol alımını artırarak 2 milyar dolar tasarruf etti

Reuters tarafından LSEG verilerine dayanarak yapılan hesaplamalar ve işlemcilerin tahminleri Türkiye'nin bu yıl Rus ürünleri alarak ithalatını iki milyar dolar azalttığına işaret etti

Fotoğraf: AA

Türkiye ve Türk şirketler, bu yıl iskontolu fiyatlarla aldıkları Rus ham petrol ve petrol ürünleri sayesinde yaklaşık iki milyar dolar tasarruf ederken işlemciler Türkiye'nin Rusya'dan yaptığı alımlarını artırmak istediklerini belirttiler.

Reuters tarafından LSEG verilerine dayanarak yapılan hesaplamalar ve işlemcilerin tahminleri Türkiye'nin bu yıl Rus ürünleri alarak ithalatını iki milyar dolar azalttığına işaret etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle birlikte Avrupa ülkelerin Rusya'dan yaptıkları petrol ve doğalgaz ithalatının büyük bölümünü durdurdu. Alıma devam eden Türkiye ise bölgedeki en büyük Rus petrol ve gaz ithalatçısı konumuna geldi.

Çin ve Hindistan, Türkiye'den daha fazla hacimde Rus ürünü ithalat ediyor olsa da Rus limanlarına yakınlığı sayesinde navlun maliyetinin daha düşük olması Türkiye'nin diğer alıcılara kıyasla daha fazla tasarruf yaptığı anlamına geliyor.

LSEG verilerine ve Reuters hesaplamalarına göre, Rusya'nın Türkiye'ye ham petrol ihracatı Kasım 2023'te günlük 400,000 varil ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi ve geçen ay Rusya'nın deniz yoluyla gerçekleştirdiği petrol ihracatının yaklaşık %14'üne tekabül etti.

Rusya Enerji Bakanlığı haberin yazıldığı sırada konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Türkiye Ticaret Bakanlığı soruları Enerji Bakanlığı'na yönlendirdi. Enerji Bakanlığı ve Tüpraş haber anında sorulara yanıt vermedi. SOCAR'a ait STAR rafinerisine ise ulaşılamadı.

Ticaret kaynakları, Rusya'nın petrol şirketi Lukoil ile Azeri kamu petrol şirket SOCAR arasında yapılan SOCAR'a ait Türkiye'deki STAR rafinerisinde kullanılmak üzere günde 200,000 varile kadar ham petrol alımı anlaşmasını hatırlatarak önümüzdeki aylarda ham petrol ithalatının daha da artmasının beklendiğini söylediler.

Artan ham petrol arzının yanı sıra, Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği dizel yakıt, fuel oil, jet ve deniz yakıtı ithalatı Ocak-Kasım döneminde %200 artarak günde yaklaşık 0.29 milyon varile yükseldi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU