Amerikalı Yahudiler, Filistinlilere karşı yerleşimci şiddetini nasıl körüklüyor?

"İsrailli Yahudi yerleşimciler, Gazze savaşını fırsat olarak görüyor"

Batı Şeria'daki Beytüllahim şehrinin güneyinde yer alan Efrat yerleşim bölgesi, Amerikalı Yahudiler tarafından kurulmuştu (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Filistin topraklarında yerleşimci şiddetinin artmasında bölgede yaşayan ABD'lilerin oynadığı rolü inceledi. 

Haberde, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerden çalınan topraklarda yaklaşık 160 bin ABD yurttaşının yaşadığı ifade edildi. Bu nüfusun içinde ideolojik güdümlü bir grubun, Baruch Goldstein ve Meir Kahane gibi ABD-İsrail yurttaşı radikal sağcı figürlerin izinden gittiği belirtildi. 

Kahane, 1971'de radikal sağcı Kach partisini kurmuştu. Birkaç başarısız seçimin ardından parti, 1984'te mecliste bir sandalye kazanmıştı. Daha sonra ırkçılığı teşvik ettiği gerekçesiyle partinin 1988'deki seçimlere katılması yasaklanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyasetçi, ABD'de de 1968'de radikal sağcı Yahudi Savunma Ligi'ni (Jewish Defense League -JDL) kurmuştu. 2001'den beri FBI tarafından "sağcı terörist örgüt" olarak tanımlanan JDL, New York'taki Arap kökenli Amerikan aktivistlere ve Neonazilere yönelik bombalı saldırılar gerçekleştirmişti. Kahane, 1990'da New York'ta yaptığı konuşma sırasında suikasta uğrayarak hayatını kaybetmişti. 

Kahanecilik hareketinden gelen aktivist Goldstein ise Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil şehrinde 25 Şubat 1994'te düzenlediği silahlı saldırıda 19 Filistinliyi öldürmüştü. Aralarında çocukların da yer aldığı 125 kişinin yaralandığı saldırının ardından Goldstein, Filistinliler tarafından dövülerek öldürülmüştü. 

İsrail-Filistin çatışmasını takip eden Washington merkezli kâr amacı gütmeyen Americans for Peace Now kuruluşunun başkanı Hadar Susskind, Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilerin Goldstein ve Kahane'yi "peygamber gibi gördüğüne" işaret etti.

Haberde ABD'lilerin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki toplam yerleşimci nüfusunun sadece yüzde 15'ini oluşturmasına rağmen güçlü etkiye sahip olduğu yazıldı. 

Amerikalı Yahudi yerleşimcilerle ilgili araştırma yapan Sara Hirschhorn, "Amerikalılar, İsrail'de buldukları bir dizi ideolojik, dini veya yaşam tarzına ilişkin değerlerin peşinden gidiyor" dedi.

Hirschhorn, ABD'lilerin yerleşimcilerin oluşturduğu kuruluşları fonlayarak, Filistinlilerin evlerinin ellerinden alınmasında etkili rol oynadığını da söyledi. 

Araştırmacı, ayrıca işgal bölgelerindeki Amerikalıların, "Yahudi yerleşimcilerin projelerini Batılılara pazarladığını ve bunlara meşru zemin sağladığını" belirtti. 
 


ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post da İsrail'deki radikal sağcı yerleşimcilerin, kendi topraklarını genişletmek için Gazze savaşını bir fırsat olarak kullandığını yazdı.

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimi Havat Gilad'ın kuruluşuna öncülük eden Daniella Weiss, 7 Ekim savaşını "dönüm noktası" diye niteledi. Weiss, Gazze Şeridi'nden tüm Filistinlilerin atılması gerektiğini savunarak, "Ait olduğumuz yere geri dönme fırsatını bulduğumuz an bunu yapacağız. Araplar, Gazze'de yaşamaya devam edemez" dedi.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'ndan Mairav Zonszein, Yahudi yerleşimcilerin Gazze savaşını kullanarak kendi faaliyetlerini meşrulaştırdığına dikkat çekip, şunları söyledi: 

7 Ekim saldırıları, bu grupların 'Filistinlilerle bir arada yaşayamayız, silahlanmalıyız, kendimizi savunmalıyız' argümanlarına giderek daha fazla meşruiyet kazandırdı.

Filistin yönetiminin paylaştığı rakamlara göre savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Yahudi yerleşimcilerin çıkardığı 343 şiddet olayında 8 Filistinli öldürülürken, 83'ü de yaralandı. 1026 Filistinliyse evlerini terk etmek zorunda kaldı. 



Independent Türkçe, Guardian, Washington Post 

DAHA FAZLA HABER OKU