Fransız haber ajansı, THY'nin 355 uçaklık "dev" siparişini yazdı

"Havada hakimiyeti hedefliyorlar"

On yıllık stratejisi kapsamında bu anlaşmayı imzalayan THY, en fazla sayıda ülkeye uçan havayolu şirketi olduğunu bildiriyor (AFP) 

Türk Hava Yolları (THY), Airbus firmasıyla 355 adet yeni nesil uçak alımı için anlaşıldığını dün duyururken Fransız haber ajansı da bu haberi dünyayla paylaştı. 

AFP'nin "Türk Hava Yolları hava hakimiyeti için Airbus'a dev sipariş verdi" başlığıyla abonelerine servis ettiği haberde THY'nin havayollarında dünyanın en büyük yolcu taşımacılığı şirketi olmaya çalıştığı vurgulandı. 120 ülkeye uçuş yapan THY'nin merkezinin İstanbul'da yeni inşa edilen havalimanı olduğu bilgisi de verildi. 

Haberde THY'nin halihazırda 439 uçaklık bir filoya sahip olduğu hatırlatıldı. Yeni anlaşma için "sektörde görülenler arasında en büyüklerden biri" dendi. 

THY Basın Müşavirliği'nin dünkü açıklamasına göre Airbus firmasına verilen siparişle birlikte THY, 250 adet A321 Neo tip uçakla (150 adet kesin sipariş ve 100 adet satın alım hakkı) 105 adet A350 serisi (60 adet kesin sipariş, 20 adet satın alım hakkı bulunan toplam 80 adet A350-900, 15 adet kesin sipariş A350-1000 ve 5 adet kesin sipariş, 5 adet satın alım hakkı bulunan toplam 10 adet A350-Freighter) uçağı filosuna katacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan AFP, Airbus ve THY'nin anlaşmanın detaylarına dair farklı açıklamalar yaptığını bildirdi. 

Ajansa göre THY, 230 uçak için kesin siparişte bulundu ve 125 uçak için de satın alım hakkına sahip oldu. Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve Hollanda ortaklığındaki Avrupa şirketi Airbus'a göreyse bu 230 sayısının içinde Eylül'de verilen 10 uçaklık sipariş de var. Yani aslında 220 yeni sipariş verildi. 

Fiyat kataloğuna göre onaylanan siparişlerin maliyeti 40 milyar doları geçiyor. Ancak böylesine büyük siparişlerde indirim de yapılıyor. 

THY filosunda Amerikan Boeing şirketinin yaptığı uçaklarla Airbusların sayısının hemen hemen eşit olduğunu belirten AFP, yeni siparişle birlikte Avrupalı uçak üreticilerinin bu rekabette iyi bir ivme yakalayabileceğini bildirdi. 

Airbus Ticari Direktörü ve Uluslararası Başkanı Christian Scherer'in şu sözleri de haberde hatırlatıldı: 

En yeni nesil uçaklar için verilen bu sipariş, THY'nin cesur vizyonunun bir göstergesidir. A350-900, A350-1000, A350F ve A321 kendi kategorilerinde amiral gemisi uçaklar olacak ve daha fazla menzil, daha az yakıt, gürültü, emisyon ve sınıfının en iyi kabiniyle hava yolunun geleceğini ve sürdürülebilir büyümesini şekillendirecek. A350-1000 ve A350F'in hizmete girmesi, A350 ailesinin modeller arası değerini vurguluyor ve THY ve genel olarak Türkiye'nin havacılık sektörüyle uzun süreli ortaklığımızı pekiştiriyor.

Dünkü açıklamasında THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat da şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu önemli sipariş, bir genişlemeden çok daha fazlasını ifade ediyor; inovasyon, operasyonel mükemmellik ve sürdürülebilir bir geleceğe olan bağlılık. Gelişmiş Airbus uçaklarının filomuza katılması sadece operasyonel kabiliyetlerimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda çevresel hedeflerimize de önemli ölçüde katkıda bulunacaktır. Bu yatırım, Türkiye havacılık sektörünün daha da gelişmesi açısından önemli bir kilometre taşıdır. 

Ayrıca bu genişlemenin Türkiye'nin turizm sektörüne de oldukça olumlu etkileri olacak ve bu son teknolojiye sahip uçaklar sayesinde gelişmiş uçuş operasyonları ve artan bağlantı, daha fazla uluslararası turist çekerek turizm ekonomisini canlandıracak. İstanbul'daki kıtaları birleştiren ana üssümüzün eşsiz konumuyla, dünyanın dört bir yanından gelen insanlar arasında köprü kurma misyonumuzu sürdüreceğiz ve bu yeni uçaklar daha da parlak bir geleceğe doğru yolculuğumuzda önemli bir rol oynayacak.

Diğer yandan THY'nin A350 uçaklarının motorlarının bakımı ve yedek parçası için Rolls-Royce'la da anlaştığı bildirildi. Birleşik Krallık yönetimi, anlaşmaya Rolls-Royce motorlarına sahip 70 uçağın dahil edildiğini duyurdu. 

AFP, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın da yazılı bir açıklamayla "THY, Airbus ve Rolls-Royce arasındaki anlaşma, Birleşik Krallık'ın büyüyen havacılık sektörü için herhangi bir sınır olmadığını gösteriyor" dediğini aktardı. 

 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU