Hizbullah'ın basın sorumlusu: "İsrail sarsıldı, 7 Ekim başarılı oldu"

Amerikan gazetesi Wall Street Journal ise İran'ın Gazze savaşında "istediğini elde edemediğini" savundu

İsrail'in açıkladığı rakamlara göre Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaştan önce Gazze'de yaklaşık 30 bin Hamas militanı vardı (Reuters)

Hizbullah'ın basın bürosu başkanı Muhammed Afif, Rus devletine ait televizyon ağı RT'ye verdiği söyleşide, Hamas'ın 7 Ekim operasyonunun başarılı olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RT'nin internet sitesinde dün yayımlanan söyleşide Afif, İsrail'in savaşta hiçbir hedefine ulaşamadığını, bunun Tel Aviv yönetiminin uluslararası kamuoyundan aldığı desteği olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü. 

Afif, ABD'nin İsrail'e verdiği destekle dünyada yalnız kaldığını iddia ederken, "Savaşın tek neticesi büyük bir yıkım ve sivil ölümleri oldu" dedi.

Hizbullah yetkilisi, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunun "İsrailliler tarafından bile bir başarı olarak görüldüğünü" belirterek şöyle devam etti:

İsrail'in gücüne duyulan inanç sarsıldı ve bunun sorumlusu İsrailli politikacılar. Hamas bu operasyonu, sadece 360 kilometrekarelik bir alana sahip kuşatma altındaki Gazze'de kendi güçleriyle düzenlemeyi başardı. Lübnan'daki direnişin neler yapabileceğini bir düşünün. İsrail, Hamas'a karşı koymak için 300 bin yedek askerini çağırdı ve ABD'yle Batı'dan yardım istedi. Operasyonun strateji, taktik ve istihbarat düzeylerinde başarılı olduğuna inanıyorum. Filistinli mahkumlar İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldığında bu başarı tamamına erecek.

Hamas'ın operasyonunu desteklediklerini ve Gazze savaşının bir parçası olduklarını söyleyen Afif, çatışmalarda "henüz güçlerinin sadece yüzde 5'ini kullandıklarını" savundu. Yetkili, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Gazze'de yaşananları her gün yakından takip ettiğini, bölgedeki Hamas yetkilileriyle iletişim halinde olduğunu ifade etti.

Afif, hem Gazze savaşında hem de Ortadoğu'daki diğer anlaşmazlıklarda Rusya ve Çin'in daha büyük roller oynaması gerektiğine fakat ABD'nin yoğun politikasıyla bu alanda başka ülkelere yer bırakmadığına işaret etti. 

Gazze savaşının ardından Lübnan'ın güneyinde de İsrail ordusuyla Hizbullah savaşçıları arasında çatışma çıkmıştı. 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 109 Hizbullah savaşçısıyla 6 İsrail askeri öldü. Ayrıca Lübnan'da 24, İsrail'deyse 5 sivil hayatını kaybetti.
 


"İran umduğunu bulamadı"

Öte yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Hizbullah'ı destekleyen İran'ın, Gazze savaşından "umduğu stratejik çıkarları elde edemediğini" öne sürdü.

Haberde, Hamas'a desteği nedeniyle Tahran yönetiminin Batı'yla diplomatik ilişkilerinin durma noktasına geldiğine, ABD'yle yapılan esir takası karşılığında İran'a verilmesi planlanan 6 milyar doların da Gazze savaşının ardından dondurulduğuna dikkat çekildi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Michael Singh, Tahran yönetiminin pozisyonuna ilişkin şu değerlendirmeleri paylaştı: 

İran, 7 Ekim'i muazzam bir başarı olarak görecektir. Fakat ABD ve İsrail kartlarını doğru oynarsa, İran uzun vadede kaybedecektir. İran, ABD'nin önerdiği şeylerin hiçbirinin gerçekleşmesini istemiyor. Bunlar arasında yeniden yapılandırılmış bir Filistin Ulusal Yönetimi, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin tekrar başlaması ve Arap-İsrail normalleşmesinin devam etmesi yer alıyor.


Independent Türkçe, RT, Wall Street Journal 

DAHA FAZLA HABER OKU