İsrail'de Netanyahu'nun "şeytani kampanyası" ateş altında

"Tek amacı başkalarını suçlayarak, nefret yaratarak sorumluluğu üstünden atmak"

74 yaşındaki Netanyahu, İsrail tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanı (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son günlerde yaptığı bir dizi tartışmalı açıklamanın ardından ülke savaştayken seçim kampanyası yürütmekle suçlanıyor.

Netanyahu'nun tepki çeken açıklamalarından biri pazartesi günü geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem sol hem de sağ partilerin tepkisini çekmeyi başaran İsrail lideri, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla 1993'teki Oslo anlaşmaları sonrasında ölen İsrailli sayısının aynı olduğunu söyledi.

Muhalefet lideri Yair Lapid konuyla ilgili açıklamasında, "Böyle bir dönemde şeytani bir kampanya yürüten başbakanın kayıtsızlık ve alaycılık seviyesini anlamak mümkün değil. Tek amacı başkalarını suçlayarak, nefret yaratarak sorumluluğu üstünden atmak" diye konuştu.

Netanyahu'nun liderlik etttiği Likud partisinden üst düzey bir yetkiliyse, ülkenin sağ gazetelerinden Hayom'a verdiği demeçte, "Şu anda bölünme tohumları ekmemek için dikkatli olmalıyız. Likud içinde Oslo'yu felaket diye niteleyen yaygın bir fikir olsa da, Gazze'de yarım milyon askerimiz varken ve binlerce kişi yas tutuyor, rehin olan yakınları için endişeleniyorken bazı şeyleri söylememek en iyisi" ifadelerini kullandı.

Bir başka Likud yetkilisiyse Netanyahu'nun sözleriyle ilgili şunları söyledi:

Netanyahu tamamen kampanya modunda. Dış siyasi tehditler günden güne artarken, Netanyahu kendisine karşı istifa çağrılarının da artacağını biliyor. Savaş zamanında, halkın geniş bir kesimine karşı ayrıştırıcı ve kışkırtıcı olamazsınız. Onlardan bazıları Gazze'de savaşmaya gitti, bazılarıysa katliamın yaralarını sarmaya çalışıyor.

7 Ekim öncesindeki dönemde de siyasi açıdan zor durumda olan Netanyahu üzerindeki baskı Hamas saldırılarının ardından ciddi ölçüde artmış durumda. 

Birçok siyasi uzman İsrail'de gelecek yıl yeni bir seçim yapılacağını tahmin ediyor. Üstelik Gazze'deki İsrail operasyonunun en yoğun dönemi geride kaldıktan sonra İsrail liderinin pozisyonunun tartışmaya açılması bekleniyor.

Guardian'a yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun koalisyon hükümetinin dağılabileceğine dikkat çeken siyasi analist Dahlia Schiendlin, "İsrail'de koalisyonların nasıl sona ereceğini ve neyin çöküşü tetikleyeceğini tahmin etmek zor. Ancak bunun Likud içindeki çatlaklardan ya da aşırı milliyetçi partilerden geleceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun biyografisini yazan Anshel Pfeffer ise konuyla ilgili Haaretz'de kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

Çok uzak olmayan bir gelecekte, iktidardaki koalisyon parlamentodaki çoğunluğunu kaybedecek ve Knesset feshedilecek. Netanyahu bu anı geciktirmeye çalışacak ama siyasi içgüdüleri ona yakında bir seçim savaşına girmek zorunda kalacağını söylüyor. Ve tüm anketler onun açık ara farkla kaybedeceğini söylüyor. Bu nedenle kampanyasının ana hatlarını ortaya koymaya çalışıyor.


Independent Türkçe, Guardian, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU