Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'na "Taliban sızıntısı" cezası

"Ülkemizin çok şey borçlu olduğu kişileri hayal kırıklığına uğrattık"

Londra yönetimi, Afganistan'dan tahliye sürecini iyi yönetemediği için de eleştiri toplamıştı (AFP) 

Taliban'dan kaçan 265 Afgan yurttaşın şahsi bilgilerinin sızdırılması nedeniyle Birleşik Krallık (BK) Savunma Bakanlığı'na 350 bin sterlin (yaklaşık 12,7 milyon TL) para cezası verildi.

BK Parlamentosu'na bağlı faaliyet gösteren Enformasyon Komisyonu Ofisi'nden (ICO) dün yapılan açıklamada, e-postalar üzerinden gerçekleşen veri sızıntısı nedeniyle bakanlığın ceza ödeyeceği duyuruldu.

ICO Direktörü John Edwards, "Bu son derece üzücü veri ihlali, ülkemizin çok şey borçlu olduğu kişileri hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu veri sızıntısı 2021'de gerçekleşmişti. ABD'nin liderliğindeki Batılı ülkelerin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin kontrolünü ele geçirmişti. 

Tahliye çalışmaları sırasında, aralarında Afganistan'da tercümanlık yapan ve tekrar BK'ye yerleşme hakkına sahip kişilerin de yer aldığı 265 yurttaşın şahsi bilgileri, Dışişleri Bakanlığı'nın gönderdiği e-postalarda yanlışlıkla paylaşılmıştı. Bu kişilerden 55'inin fotoğrafı da ortaya çıkmıştı.

Edwards, verileri sızdırılan kişilerin Taliban'ın "misillemesine uğrama riski taşıdığına" dikkat çekerek, hatanın kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Yetkili, "İfşa edilen veriler Taliban'ın eline geçmiş olsaydı, bu kişilerin hayatı tehlikeye girerdi" dedi

Savunma Bakanlığı, veri sızıntısından ötürü özür dileyerek, prosedürlerin sıkılaştırılacağını duyurmuştu.

Veri kanunlarıyla ilgili düzenlemeleri denetleyen ICO, Savunma Bakanlığı'na başta 1 milyon sterlin (yaklaşık 36,3 milyon TL) para cezası verildiğini, bunun daha sonra yetkililerin sorunla ilgili hızlı harekete geçmesi üzerine 700 bin sterline (yaklaşık 25,4 milyon TL) düşürüldüğünü belirtti. Ceza miktarı, kamu kuruluşlarına uygulanan indirimle daha sonra 350 bin sterlin olarak belirlendi. 


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU