Sudan: Etkinliği şüpheli yeni yaptırımlar

ABD hükümeti bunları BMGK'dan geçiremediği sürece bu yaptırımların önemli bir etkisi olmayacak gibi görünüyor. Bu pek olası değil.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki ABD büyükelçiliği önünde yaptırımlara karşı protesto gösterisinden bir kare / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

8 aydır iç savaşa tanık olan ve savaşın biteceğine dair hiçbir belirti olmayan Sudan'da ABD yaptırımlarının uygulanabilirliği ve siyasi durum üzerindeki etkisine ilişkin sorular bir kez daha gündeme geldi.

Son yaptırımların savaş durumunu etkileyip etkilemeyeceği ve ülkenin daha iyi bir aşamaya taşınmasına katkı sağlayıp sağlayamayacağı konusunda pek çok şüphe var.

ABD hükümeti, Sudan'da devam eden iç savaşa karışmaları nedeniyle eski rejimin üç üst düzey ismine yeni yaptırımlar uyguladı.

Söz konusu kişiler Sudan'da güvenlik, barış ve istikrarı baltalayan faaliyetlere katılmakla suçlandı.

Yaptırımlar arasında eski rejimin unsurlarını yeniden iktidara getirmeye ve sivil bir hükümet kurma çabalarını baltalamaya çalıştıkları belirtilen güvenlik ve istihbarat teşkilatının eski başkanları olan Korgeneral Salah Kuş ve Korgeneral Muhammad Ata el-Mevla da bulunduğundan, bu suçlamada anlatılan üç kişinin hepsi aynı safta değildi.

Üçüncüsü ise eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in ofisinin eski müdürü Taha Osman el-Hüseyin ve Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah sağlamakla suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, ABD'nin üçüncü yaptırım listesidir; ilk listede savunma sanayii sistemi de dahil olmak üzere orduya ait şirketler ve kurumlar ile HDK ve Daklu ailesine ait şirketler ve kurumlar yer alıyordu.

Ardından Hamideti'nin kardeşi ve HDK liderliğindeki yardımcısı Abdurrahim Daklu'ya yaptırımlar uygulandı.

Üçüncü listede ise İslami Hareket Genel Sekreteri Ali Kerti ile aynı zamanda eski rejimin ve Ulusal Konferansın simgesi olan iş adamı Abdulbasit Hamza yer alıyor.

ABD'nin Sudan'a ve bazı liderlerine uyguladığı yaptırımlar yeni bir mesele değil; çünkü bu ülke bunları daha önce birkaç kez deneyimledi; bunların ilki, Turabi-Beşir'in küresel İslami kökten dinciliğe liderlik etme arzusunun ortaya çıktığı 1990'ların başında yaşandı.

O zamanlar ülkeyi dünyanın her ülkesindeki radikal İslamcıların sembolleri için bir hedef haline getirdiler.

Terörle mücadele yasaları kapsamında Amerikan yaptırımları uygulandı ve birçok terör operasyonundan sonra birden fazla kez sıkılaştırıldı.

Ardından Darfur'da çatışmaların başlaması, insani koşulların kötüleşmesi ve buna bağlı olarak sivil halka yönelik ihlallerin artmasının ardından yeni milenyumun başında ikinci yaptırım paketi geldi.

Bu ikili yaptırımlar ülkede sıkı bir kuşatmaya neden oldu ve ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de buna eklenerek Sudan hükümetine benzer yaptırımları uyguladı.

Sudan ekonomisi büyük ölçüde etkilendi ve bu sert yaptırımlar, yedek parça eksikliği nedeniyle bazı ekonomik, sanayi ve hizmet sektörlerinin aksamasına neden oldu ve Batılı ülkelerden gelen doğrudan dış yardımlar durduruldu.

Bankacılık sektörü de dış ticaret operasyonlarının ve yabancı banka transferlerinin aksamasından büyük ölçüde etkilendi.

Yeni yaptırımlar önceki yaptırımlardan daha iyi beklentilere yol açabilecek benzer bir baskı oluşturuyor mu?

Bu yeni yaptırımlar bütünüyle bireylere ve şirketlere yönelik olup, en azından şimdilik askeri kuruma veya devlete yönelik değildir ve bu nedenle etkileri zayıf olacaktır.

Bu yaptırımların kapsamı ABD kurumlarıyla sınırlı olup, bu kişi ve şirketlerin çoğunun ister şirket ister banka ister devlet kurumu olsun, ABD kurumlarıyla hiçbir ilişkisi yoktur.

Hareketlerinin ve paralarının hareketinin büyük kısmı Ortadoğu ve bazı Asya ülkelerinde gerçekleşiyor.

Bu nedenle ABD yaptırımları onları veya işlerini etkilemeyecektir.
 


Önceki yaptırımların kapsamı ABD ekonomisiyle ilgilenen tüm şirketleri ve bankacılık kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

Avrupalı ​​ve Ortadoğulu şirket ve bankalar, ABD kurumlarıyla iş yapmaktan mahrum kalmamak ve ağır cezalara maruz kalmamak için yaptırımlara uymak zorunda kaldı.

Fransız bankası BNP Paribas, 2014 yılında ABD hükümetine yaklaşık sekiz milyar dolar olduğu tahmin edilen büyük bir para cezası ödemek zorunda kaldı.

Çünkü ABD'nin Sudan hükümetine yönelik yaptırımlarını ihlal etti ve onunla mali anlaşmalara girdi.

Avrupa ve Ortadoğu'daki çoğu finans ve bankacılık kurumu ile büyük şirketler, bu dönemde Sudan hükümeti, şirketleri ve bankalarıyla ilişkilerini durdurdu.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle mali transferlerin durması ve birçok şirket için gerekli bazı modern teknolojilerin ve önemli yedek parçaların elde edilememesi nedeniyle bunun Sudan ekonomisi ve hatta sıradan bireyler üzerinde etkisi çok sert oldu.

ABD Dışişleri Bakanı, iki gün önce yayınlanan son açıklamasında, Sudan ordusu liderlerini savaş suçlarıyla itham etti.

HDK'yi savaş suçları, insanlığa karşı ihlaller ve etnik temizlik ile suçladı. Bu, Washington'un yaptırımları her iki tarafın liderlerine, yani orduya ve HDK'ye kadar genişletmeyi planladığını gösteriyor.

Ayrıca, bu yönde adımlar atılması için Kongre liderleri ve üyelerinin talepleri arttı.

Ancak ABD hükümeti bunları BMGK'dan geçiremediği sürece bu yaptırımların önemli bir etkisi olmayacak gibi görünüyor.

Bu pek olası değil, Avrupa ve Ortadoğu'daki müttefiklerini buna uymaya ikna etmek pek mümkün değil, çünkü o zaman bu yaptırımların uygulandığı insanların hareketleri ve onlara karşı muamele üzerinde önemli bir etkisi olacaktır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU