Perde arkasından toplum içine dans… Ukraynalı eğitmenin Suudi Arabistan'daki bale yolculuğu

60 yaşlarındaki dansçı Olga, Riyad'daki ilk dans ve müzik eğitimi enstitüsünde resmi bale eğitmeni

Fotoğraf: Independent Arabia

Ukraynalı balerin Olga Kurdi, Suudi kadın balesinin gizliden halka açık hale gelen öyküsüne tanık oldu.

2001 yılının sonlarından bu yana Suudi Arabistan'da yaşayan dansçı kadın, "Suudi kadınlarla perde arkasında dans ederdim ama bugün müzik eşliğinde ve toplum içinde sevgi ve enerjiyle dans ediyoruz" dedi.
 

Suudi kızlar en ünlü uluslararası bale klasikleri üzerinde antrenman yapıyor.jpg
Suudi kızlar en ünlü uluslararası bale klasikleri üzerinde antrenman yapıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Suudi kadınların dansa olan sevgisinin öyküsünü anlatan eğitmen, "Soylu ailelerin kızlarını ve bu sanatı sevenleri eğitmeye başladım" dedi.

22 yıl boyunca kendisinden dans etmeyi öğrenen kadınların sayısının yaklaşık 300 bin olduğunu söyleyen Olga, bunların farklı milletlerden olduğunu tahmin ediyor.

Ülke gizli dans günlerinin ötesine geçip yeni çağa ayak uydurmaya başlarken, 60 yaşındaki dansçı Olga, merkezi başkent Riyad'da bulunan, dans ve müzik eğitimi veren ilk enstitü olan House of Music Institute'da resmi bale eğitmeni oldu.

Olga, yetiştirdiği kızları ve yıllar sonra onların çocuklarını eğitmeye başladığını anlattı:

Annelerin dönemi daha zordu ama genç kızların geleceği parlak. Öğrencilerimin çoğu ilkokuldan üniversiteye kadar, evlendikten sonra da sürekli benimle çalıştı, bu aralar ben de onların çocuklarına ders veriyorum.


Küçük kızların hayalleri ve Vizyon 2030

Bu dansı öğrenenler arasında Ukraynalı öğretmeni sayesinde bale sanatında ustalaşan 7 yaşındaki Rand'in annesi Umm Maram el-Belevi de yer alıyor.

Belevi, şunu söyledi:

Çocuğumun Olimpiyat altını hayali var. Her zaman boynunda madalya hayal ediyor. Aramızda onun isteklerini anlatan tatlı bir sohbet geçti. Daha sonra kendisine rüya gibi gelen bu şeyin, bale yapmak ile jimnastik yapmak arasında üçüncü yeri olmayan arzusunun olduğunu fark etti. Bu konuşmadan sonra Vizyon 2023'ün gelecek nesiller üzerindeki etkisinin derinliğini fark ettim.


Rüya ve gerçeklik

Anne, kızı Rand'in bu dansla olan hikayesini anlattı:

Başkent Riyad'daki House of Music Institute'ta bir seçmeye katılarak hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Bana sanki rüyasını gerçekleştirebilecekmiş gibi geldi. Rand birinci sınıftan itibaren büyük bir coşku gösterdi. Tutkusu her seferinde daha da arttı ve bir sonraki dersi iple çekmeye başladı. Bale dansı onun motor becerilerini ve zihninin berraklığını arttırdı, buna ek olarak vücudunun şeklini korumak için sağlıklı beslenmeye olan ilgisi ve Ukraynalı arkadaşıyla birlikte çalıştığı müzikal hikayeleri deneyimlemeye olan bağlılığı onu alanda daha iyi yaptı.
 

Suudi kadınlar kız çocuklarına bale eğitimi vermek için merkezler ve akademiler kurdu.jpg
Suudi kadınlar kız çocuklarına bale eğitimi vermek için merkezler ve akademiler kurdu / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Kadınlar ön planda

ABD'deki bale dansçılarına ilişkin istatistikler 2010 yılından bu yana ırksal çeşitliliği ortaya koyuyor.

Veriler, kadınların yüzde 78'inin, erkeklerin ise yüzde 22'sinin bale ile ilgilendiğini ortaya çıkardı. Bu kişilerin yüzde 71'i lisans diplomasını aldı.

Bale dansçıları arasında en yaygın ırk, yaklaşık yüzde 44,7 ile beyazlar.

Bale dansçılarının yüzde 32,2'si İspanyol veya Latin kökenliyken, yüzde 10,6'sının milliyeti bilinmiyor.

Asyalı bale dansçıları diğer ırklarla karşılaştırıldığında en yüksek ortalama maaşa sahipken, siyah veya Afro-Amerikan bale dansçıları en düşük ortalama maaşı alıyor.


40 yıl ve üzeri

Bale dansçılarının ortalama yaşı yaklaşık 20 ila 30 arasında; bu, bale dansçısı nüfusunun yüzde 62'sini temsil ediyor.

Bunların yüzde dördü yaklaşık 40 yaş ve üzerinde.

Bale dansçıları arasında en çok konuşulan yabancı dil yüzde 50 ile İspanyolca, ikinci en çok konuşulan yabancı dil ise yüzde 27,8 ile Fransızca.

Üçüncü sırada ise yüzde 5,6 ile Almanca yer alıyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU