New York Times: Trump yeniden seçilirse ABD'yi NATO'dan çekebilir

Avrupalı diplomatların Trump'ın ekibiyle temasa geçerek konu hakkında nabız yokladıkları iddia edildi

Trump, seçimi kazanması durumunda Ukrayna savaşını bir günde sonlandırabileceğini öne sürüyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), 2024 seçimlerinde Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde ABD'nin NATO'dan çekilebileceğini yazdı.

Haberde, birçok ABD'li diplomatın ve NATO üyesi ülkelerin Trump'ın dönüşüyle ilgili endişeli olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı AB diplomatlarının ve düşünce kuruluşlarından yetkililerinin son dönemde Trump'ın ekibiyle iletişime geçerek NATO konusunda nabız yokladıkları öne sürüldü.

NYT'nin haberinde, Finlandiya'nın ABD Büyükelçisi Mikko Hautala'nın telefonla ulaştığı Trump'ı, ABD'nin NATO için önemi konusunda ikna etmeye çalıştığı aktarıldı.

2009-2013'te NATO bünyesinde görev yapan emekli amiral James Stavridis konuyla ilgili, "Avrupa'da ikinci Trump döneminin ABD'nin NATO'dan çekilmesiyle sonuçlanacağı konusunda büyük bir korku var. Bu, ulusumuz için çok büyük stratejik hata ve tarihi başarısızlık olur" diye konuştu.

Konuyla ilgili gazeteye yazılı bir açıklama gönderen Trump, "Amerika'nın müttefiklerinin Amerikan halkının çıkarına hizmet etmesini sağlamak ve Amerikalıların canını ve parasını sorumsuzca tehlikeye atmamak her başkanın yükümlülüğüdür" ifadelerini kullandı.

Trump, "Bir numaralı önceliğim kendi ülkemizi, kendi sınırlarımızı, kendi değerlerimizi ve kendi halkımızı korumak olacak" dedi.

Başkanlığı döneminde ABD'yi birçok uluslararası anlaşmadan çeken Trump, ülkesinin NATO üyeliğiniyse tartışmaya açmamıştı. Ancak eski ABD lideri, başkanlık süresi boyunca NATO'nun Avrupalı üyelerini sıklıkla eleştirmiş ve yeterince savunma harcaması yapmamakla suçlamıştı.

Trump döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan John Bolton, Trump'ın NATO zirvelerini müttefiklerin savunma harcamalarını gündeme taşımak için kullandığını ve 2018'de ABD'nin ittifaktan çekildiğini açıklamaya hazır olduğunu söylemişti.


Independent Türkçe, New York Times, RT, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU